Разгневени френски лозари искат обезщетение за зони, забранени за пестициди

Зоните без пестициди са в сила от 1 януари 2020 г. Те са в близост до населени места и до местообитания
Регион Шампан Снимка на decanter.com/

Регион Шампан
Снимка на decanter.com/

Зоните без пестициди, прилагани във Франция от 1 януари 2020 г., разгневиха лозарите, които губят голяма част от насажденията си. В областта Шампан например един хектар земя струва 1 млн. евро, а правителството не говори за обезщетения.

Идеята за така наречените зони без пестициди постепенно се появи като решение за защита от вредното въздействие на продуктите за растителна защита. С промени в общински подзаконови нормативни актове, забраняващи прилагането на пестициди в близост до домовете, правителството излезе с концепция за зони без пестициди, информира електронното издание Euractiv.

През есента на 2019 г. беше проведена обществена консултация, а заповедта беше публикувана на 29 декември. Минималните разстояния за зони за третиране бяха определени на пет метра за така наречените ниски култури като зеленчуци и зърнени култури и десет метра за високи култури, които включват овощни дървета или лози.

Това е „напредък“, според земеделския министър Дидие Гийом, тъй като такива ограничения са налице само в „много малко страни в Европа“ (като Словения, Италия или няколко германски провинции).

Решението обаче все още е много далеч от исканията на някои екологични асоциации, които настояват за разстояние от 150 метра, за да се избегне риска от разпръскване на продукти за растителна защита.

„Правителството отстъпва място на идеологията и изоставя много земеделски производители, без да предлага никакви решения. Къде е логиката? “, оплакаха се от лозари в основния земеделски съюз на Франция – FNSEA.

Източник на критика също е фактът, че не е въведена схема за обезпечаване на обезщетение за земеделска земя, която вече не може да бъде обработвана.

„А какво ще кажете за факта, че никой не споменава обезщетение за загубите, които земеделските стопани непременно ще понесат?“, попитаха лозарите. Очаква се съюзът да обсъди възможни протести през януари.

Близостта на лозята до местообитания в много лозаро-винарски райони като Шампан, Бургундия или Елзас, може да изложи френските лозари на значителни загуби на площ.

Според оценките на Асоциацията на лозарите от Елзас, 300 хектара лозя ще бъдат пряко засегнати от тези нови зони, които обхващат около 2% от лозята на региона.

В Шампан ще бъдат засегнати около 1000 хектара, което представлява 3% от площта на лозята, в регион, където цените на земята са средно 1 милион евро на хектар.

А лозарската площ на Bourgueil в Лоара може да загуби 75 хектара, тоест 5% от нейната площ.

 

Leave a Comment