Централата за биогаз в с.Труд натори без разрешение нива с пшеница

Пострадалата нива

Пострадалата нива

Централата за производство на електрическа енергия от биогаз край село Труд, област Пловдив натори ниви в землището без да е поискала съгласието на стопаните, алармираха пред бТВ засегнати. Производителят Георги Стойков е убеден, че на мястото, където върху посевите е разлята течността с неизвестна субстанция, не само че няма да има добив, но и последствията ще продължат години наред. „Тук вече няма дори и мишки“, каза той.

Станимир Тончев, председател на сдружението в Труд, което от години организира протести срещу централата, обясни, че камион с пазарджишка регистрация, върху който пише „Биотор“ и който идвал от двора на електрическото съоръжение, е извършил въпросното нежелано наторяване с течност с неизвестно съдържание. Това се е случило в края на миналата година. Полето с разлива е на 250 метра от крайните къщи на село Труд.

Тончев е убеден, че институциите не си вършат коректно контролната дейност, за да предотвратят случаи като този. Сдружението е подало сигнал до Районната прокуратура и местното полицейско управление. Станимир Тончев обяви, че Труд отново е пред протест срещу инсталацията.

 

Leave a Comment