Валентин Василев за загубата на вода, каквато няма никъде в Европа

Мафията внася чужд боклук като „суровина“ и хем замърсява страната ни, хем нарушава европейското законодателство

Валентин ВасилевВ България се губят 80% от водата – по трасето заради отклонявания и кражби, и заради загубите от стари водопроводи. Фактът, че населението ни намалява с около 50 хиляди души годишно и че големи предприятия-водоползватели не работят вече, води до извода, че водата трябва да ни стига. Но това не е така, каза тази вечер пред бТВ Валентин Василев, бивш екоминистър от правителството на Филип Димитров. И даде за пример невъобразимата ситуация в Перник – 200 хиляден град, останал на воден режим.

Василев припомни подобната история със София през 1994 г., когато е управлявало правителството на Любен Беров. Тогава язовир Искър с обем от 650 милиона куб. литра вода остана празен и обрече столицата на сух режим, защото водоизточниците по-горе, които пълнели язовирната чаша, се прихващали от индустриални предприятия.

Според бившия министър причината за водната криза в България е в множеството институции, които имат отговорност към българските води – НЕК, ВиК, Напоителни системи, басейнови дирекции, общини, заедно с министерствата, които стоят зад тях.

Валентин Василев заяви, че е крайно време правителството да реши дали приоритетът му са магистралите или водата.

Министърът на околната среда и водите има много по-различни функции от останалите министерства, смята той. Екоминистърът трябва да се противопостави на останалите си колеги, които искат да черпят от природните ресурси. Той трябва да е силен човек и да има политическа подкрепа, както и подкрепата на премиера, подчерта Василев. Според него обаче министър Нено Димов не е осигурил гръб и комфорт на предприятията към МОСВ да работят според законите и правилата. В РИОСВ например не знаят на кого да служат – на политиците ли, на местните олигарси ли, на министерството ли. Скрили са се в миша дупка, каза бившият министър.

Василев не прие аргумента на адвоката на Нено Димов, че министърът не е длъжен да разбира от язовири, за да заема поста. Той каза, че изчисляването на необходимия за осигуряване на питейна вода обем в един язовир е задача за 8-ми клас.

Относно вноса на боклуци от Италия, Валентин Василев си припомни, че навремето, когато е внесъл проект, с който се забранява вкарването на боклук от чужбина, попаднал под обстрела на някои медии, които излезли със статии, че той спъва бизнеса и т.н. Повод да внесе въпросния закон било намерението на „мафията“ (както се изрази) да строи завод край Бургас за изгаряне на вносен боклук.

Оттогава досега законът се е променил и е отворил врати за възможността като „суровини“ да се внасят боклуци, което е беозобразие. Те се горят, захвърлят се под мостове или се разнасят из останалите български сметища, чиито капацитет и без друго е изчерпан. Василев подчерта, че по тази тема ЕС има много строго законодателство, което забранява бизнеса със смет. Но у нас то се заобикаля.

Leave a Comment