По-малките животновъдни ферми ще имат по-голям шанс да се класират по мерки 6.3 и 4.1

Повече точки ще се дават и на стопанства, разположени в населени места с установени огнища от Африканска чума по свинете, Чума по дребните преживни животни и Инфлуенца по птиците

овцефермаВ провеждащото се днес заседание на Комитета по наблюдения на ПРСР 2014-2020 г., се одобряват нови критерии за оценяване на проектите, които ще се приемат тази година по подмерки 6.3 Стартова помощ за развитие на малките стопанства“, 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев заяви пред Агро Пловдив по време на кратка почивка, че новите критерии дават по-големи шансове на по-малките животновъдни стопанства. Те ще бъдат заложени във всички инвестиционни мерки на ПРСР, които ще бъдат отворени през 2020 г. Работата на комитета ще продължи до късно вечерта, предположи Караколев.

Междувременно МЗХГ публикува одобрените до момента нови критерии по мярка 6.3.:

Приоритет № 1 „Проектни предложения, които се изпълняват в сектор „Животновъдство““- 30 максимален брой точки

Критерий за оценка 1.1 Проектни предложения на кандидати, които към момента на подаване на проектното предложение имат регистрирани животновъдни обекти за дребни преживни животни, свине или птици с по-голям брой животни; минимално изискване: Когато СПО на земеделското стопанство на кандидата към момента на кандидатстване включва животни от приоритетните сектори, 1 евро СПО, формиран от отглежданите към момента /или към момента на унищожаване на животните в животновъдния обект/ на кандидатстване животни от приоритетните сектори, се умножава по коефициент 0,00375– 30 т.

Приоритет № 2 „Проектни предложения, които се изпълняват в сектор „Животновъдство““- 20 максимален брой точки

Критерий за оценка 2.1 Проектни предложения на кандидати, чиито животни са били унищожени (убити) в следствие на заболяване от Африканска чума по свинете, Чума по дребните преживни животни и Инфлуенца (грип) по птиците.- 20 т.

Приоритет № 3 „Проектни предложения на  кандидати, в райони с установено огнище на заболявания.* “- 15 максимален брой точки

  • Критерий за оценка 3.1 Проектни предложения подадени от кандидати,  чиито животновъден обект/обекти към момента на подаване на проектното предложение са разположени в населено място с установено огнище на заболяване от: Африканска чума по свинете, Чума по дребните преживни животни и Инфлуенца (грип) по птиците- 15 т.
  • Критерий за оценка 3.2 Проектни предложения подадени от кандидати,  чиито животновъден обект/обекти към момента на подаване на проектното предложение са разположени в община с установено огнище на заболяване от: Африканска чума по свинете, Чума по дребните преживни животни и Инфлуенца (грип) по птиците- 10 т.
  • Критерий за оценка 3.3 Проектни предложения подадени от кандидати,  чиито животновъден обект/обекти към момента на подаване на проектното предложение са разположени в административна област с установено огнище на заболяване от: Африканска чума по свинете, Чума по дребните преживни животни и Инфлуенца (грип) по птиците- 5 т.

Приоритет № 4 „Проектни предложения представени от кандидати, с по- малък размер на СПО на земеделското стопанство“- 15 максимален брой точки

  • Критерий за оценка 4.1 Проектни предложения подадени от кандидати,  чиито земеделските стопанства имат икономически размер на стопанството, измерен в стандартен производствен обем (СПО) в границите между левовата равностойност на 2000 евро и 3999 евро, към момента на подаване на проектното предложение- 15 т.
  • Критерий за оценка 4.2 Проектни предложения подадени от кандидати,  чиито земеделските стопанства имат икономически размер на стопанството, измерен в стандартен производствен обем (СПО) в границите между левовата равностойност на 4000 евро и 5999 евро, към момента на подаване на проектното предложение- 10 т.
  • Критерий за оценка 4.3 Проектни предложения подадени от кандидати чиито, земеделските стопанства имат икономически размер на стопанството, измерен в стандартен производствен обем (СПО) в границите между левовата равностойност на 6000 евро и 7999 евро, към момента на подаване на проектното предложение- 5 т.

Приоритет № 5 „Проектни предложения на кандидати в планински райони“- 10 максимален брой точки

  • Критерий за оценка 5.1 Проектни предложения на кандидати, чиито земеделски стопанства (животновъдният обект/обекти и използваните земеделски площи) изцяло са разположени в планински район съгласно Наредбата за определяне на критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват – приета с ПМС № 30 от 15.02.2008 г., обн., ДВ, бр. 20 от 26.02.2008 г., в сила от 26.02.2008 г.- 10 т.
  • Критерий за оценка 5.2 Проектни предложения на кандидати, чиито животновъден обект/обекти в стопанството изцяло са разположени в планински район съгласно Наредбата за определяне на критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват – приета с ПМС № 30 от 15.02.2008 г., обн., ДВ, бр. 20 от 26.02.2008 г., в сила от 26.02.2008 г.- 5 т.

Приоритет № 6 „ Проектни предложения на кандидати с  образование в областта на ветеринарната медицина“- 10 максимален брой точки

  • Критерий за оценка 6.1 Проектни предложения от кандидати, които имат завършено средно и/или висше образование в областта на ветеринарната медицина- 10 т.
  • Критерий за оценка 6.2 Проектни предложения, представени от кандидати, които имат завършено средно и/или висше образование в областта на животновъдството- 5 т.

По така приетите критерии сборът на максималния брой точки е 100Ще се подпомагат проектни предложения, получили най-малко 15 точки съгласно критериите за оценка на проекти.

*Максималният брой точки по Приоритет № 3 е 15 точки, като оценката се получава в зависимост от съответствието на проектното предложение с един от критериите за оценка /№3.1, №3.2 или №3.3/, като не се натрупват точките по отделните критерии за оценка.

Очаква се публикуването на пълния пакет материали от УО на ПРСР 2014-2020  от 14-то заседание на КН.

Leave a Comment