След 3 г. катинар, биологичната мярка 11 се отваря за нови бенефициенти

За площи над 50 ха, заети с полски, ароматни и медицински култури, субсидията ще бъде стопена до 5%
Няма да се подпомагат пасища, ако липсва биологично сертифицирано стадо
Анализ: Най-много средства по мярката се разпределят към трайните насаждения

овощна градина в планинатаКомитетът по наблюдение на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. одобри промени в условията по новия прием за нови ангажименти, както и такива с удължен ангажимент за 2020 г., по мярка 11 „Биологично земеделие“. Чрез направеното прехвърляне на 40 млн. евро към бюджета на мярката, с предишно решение на Комитета, се даде възможност за отваряне на нов прием за нови ангажименти, както и такива с удължаване за шеста година. Приетите условия целят по-справедливо разпределение на средствата.

Новите условия ще важат само за нови бенефициенти, а действащите ангажименти остават без промяна на досегашния ред, по който са заявени. Постоянно затревените площи ще бъдат изключени от подпомагане, в случай че кандидатът няма биологично сертифицирани животни с гъстота 1 животинска единица на 2 ха. Въвеждат се ограничения на плащанията за площите с полски култури, ароматни и медицински растения – първите 50 ха ще получат пълния размер на подпомагането, а за площите над 50 ха земеделските стопани ще получат 5 % от размера на ставката. Въз основа на приетите промени ще се гарантира, че средствата по мярката ще бъдат насочени към малките стопанства до 50 ха. Така ще се предостави и възможност по-голям брой земеделски стопани да развиват своята дейност по методите на биологичното производство.

Гласуваните предложения са направени на база резултатите от извършени анализи. Първият е по предоставени данни от Държавен фонд „Земеделие“ – РА за кампания 2019 за заявени площи по култури и по размер на стопанство. Съгласно него в направление „Биологично растениевъдство“, делът на заявена сума в групата на трайните насаждения е близо 45% при заявена площ над 22%. Групата на полски/фуражни култури е с 40% дял на площта при около 24% от заявената сума. Ароматните и медицински култури са 13% при дял на заявената сума 19%. Над 22% са групата на постоянно затревените площи със заявена сума 9 %, а при зеленчуковите култури над 3% от сумата и дял на площта 2,3 %.

Вторият анализ за нивата на подпомагане е изготвен по искане на Европейската комисия за преразглеждане на нивата на подпомагане по мярка 11 „Биологично земеделие“. Данните от анализите показват, че кандидатите със стопанства над 100 ха представляват 6 % от всички кандидати по направление „Биологично растениевъдство“. Те заявяват 80 % от площите с полски култури, 62 % от площите с ароматни и медицински растения и 65 % от постоянно затревените площи.

В рамките на заседанието беше представен напредъка по договаряне и разплащане на средствата от Програмата. Въз основа на предприетите действия през изминалата година са разплатени средства, които значително надхвърлят необходимия минимум за изпълнение на правилото „N+3“. Средствата са в размер на над 55 млн. евро (ЕЗФРСР). Прогнозите на Управляващия орган и ДФЗ са за значително надплащане на минималния бюджет и през настоящата година.

Leave a Comment