Изкупната цена на угоените прасета се увеличи с 32% за година

АЧС и активният експорт на свинско за Китай са причина за поскъпването, което вероятно ще продължи и тази година

свинскоСредната изкупна цена на свинското за 2019 г. е 2,82 лв./кг живо тегло по данни на Системата за агропазарна информация (САПИ).

По-чувствително е покачването на средните изкупни цени на угоени прасета в последните два месеца на 2019 г. Скокът на цената през декември 2019 г. достига до 32,1% спрямо цената през декември 2018 г. Стойностите варират за различните области, като по-слабо изразено е в Благоевград и Кюстендил – с 4,9%, докато в Кърджали достига 43,4%.

Данните показва, че при търговията на едро и на дребно със свинско месо също има повишение на средните цени. Увеличението на средногодишните цени на едро и дребно в сравнение с 2018 г. е с между 3,6% и 8,5%. За декември 2019 г. промяната спрямо година по-рано е между 23,7% и 32,8% за различните разфасовки.

По-слабо изразено е покачването при предлагането на дребно в магазинната мрежа. Различните видове разфасовки свинско месо са поскъпнали през декември 2019 г. спрямо декември 2018 г. с 5% в Смолян до близо 41% в Габрово за свинския бут, и от 10,6% в Перник и София до 32,4% във Велико Търново за свински врат.

Изменението в страната е по-бавно на фона на общите промени в пазарната ситуация на Общия европейски пазар. Основен фактор за нарастването на цените на свинското месо в Европейския  съюз, а оттам и в България, е засиленото търсене от Китай. Най-големият потребител на свинско месо в световен мащаб е Китай, чието поголовие от свине е засегнато от АЧС. Избухването на Африканската чума по свинете в Азия оказва силно влияние върху пазарите на месо. В краткосрочен план, значителното увеличение на търсенето на месо в Китай се очаква да доведе до пренасочване на търговията към Китай, особено за свинското месо, но също така и за други видове месо.

По данни на Европейската комисия, от втората половина на март 2019 г. насам се наблюдава увеличение на средните цени на свинското месо в Европейския съюз. Среднопретеглената изкупна цена на окачествено свинско месо от клас „Е” средно за целия ЕС за м. ноември 2019 г. е 186,4 евро за 100 кг кланично тегло, която е с 39% по-висока цена спрямо тази от януари 2019 г. Най-голямо увеличение на годишна база се отбеляза в Белгия и Латвия – с близо 66%. През първите десет месеца на 2019 г. общият експорт на свинско месо от ЕС за трети страни нараства със 17,5% спрямо същия период на 2018 г., възлизайки на близо 3,9 млн. тона. Това се дължи основно на ръст в износа за Китай с 63,4%, до 1,8 млн. тона.

Прогнозата на ЕК е тенденцията  на покачване  на цените да продължи и през 2020 г., като те могат да паднат рязко в зависимост от скоростта на възстановяване на китайското производство и доколко ще нарасне производството в конкуренти на ЕС като САЩ, Бразилия и Канада.

Leave a Comment