Хотелски комплекс Юстина Вилас – вино за медали и фермерска храна в тишината на Родопите

Избягайте от стандарта, идете с приятели там, за да вкусите по-истинската България

Юстина Вилас - туристически комплекс

Нов хотелски комплекс – „Юстина Вилас“, посреща гости от ноември 2019 година. Новопостроеният хотел и четири къщи със старобългарска архитектура създават усещането за постигната цялост на изградената 13 години по-рано бутиковата изба „Вила Юстина“ и на лозето в близост. То се катери към хълма и се оглежда в отсрещните бели скали на Родопите. Единственото у нас стадо от южноафриканските кози Боер се движи наблизо, а над него през топлия сезон кръжи двойка черни щъркели. Честно казано, няма друго такова място, в чието мълчание можеш да чуеш дълбокия глас на природата. То е в покрайнините на село Устина, община Родопи и е само на 25 км от Пловдив.

Хотел и къщи

къщи на Юстина Вилас

Хотелският комплекс в гердана на Родопите предлага настаняване в 26 двойни стаи и в 8 апартамента, както и ресторант за 120 човека. Той е точно до сградата за дегустации и енотеката на „Вила Юстина“, където има зала за провеждане на делови събития в уникална обстановка, декорирана с бутилки вино и изкуство.

Гостите на „Юстина Вилас“ имат удоволствието да се хранят с чисти фермерски продукти, които са произведени в стопанството на „Агро Юстина“ – в козефермата, зеленчуковата градина и рибарника на „Ерим Фиш“. Могат да участват в дегустации и да разгледат избата, откъдето тръгва историята на виното. Ако пожелаят, могат да се отдадат и на еко туризъм.

Туризъм извън стандарта
Парк-лозето на Вила Юстина

Парк-лозето на „Вила Юстина“

В близост до от комплекса е парк-лозето на винарната, което само по себе си е човешки шедьовър, вграден като бижу в пищната природа. На хълма има кула, в подножието й поляна със скулптура на великолепен петел (емблемата на „Вила Юстина“), на която от години художници разполагат платната и четките си, за да нарисуват духа на планината. Наблизо има малко езеро, там е и ферма „Агро Юстина“, чиято основна дейност е отглеждането на южноафриканската порода кози Боер. Недалече от тук се намира рибовъдното стопанство Ерим фиш, където се отглеждат дъгови пъстърви и есетри.

От с. Устина започва екопътека, която води до Устинските водопади в Родопите. Тръгнете по нея, за да може като се върнете, да усетите и най-фините аромати на виното на „Вила Юстина“, което ще ви сервират.

Козефермата

Козефермата

Рибарникът на Ерим Фиш

Рибарникът на Ерим Фиш

Виното-победител в световни конкурси
Мария Спасова в енотеката на Вила Юстина

Мария Спасова в енотеката на Вила Юстина

Виното на избата печели ежегодно медали на международни винени конкурси. Само през 2019 г. златни медали на Мундус Вини са получили напитките от серията „Четири сезона“  – „Есен“ с Пино ноар и „Зима“ с Каберне фран. На същото състезание със злато, което се случва изключително рядко за българските вина, е отлично и виното „Монограм“ от Мавруд & Рубин.

Конкурсът Шардоне дьо Монд е оценил със сребърен медал виното Монограм Шардоне на „Вила Юстина“.

Още две вина на избата в Устина са оценени с 90 точки на прочутия световен конкурс Декантер. Те са от линията „Четири сезона“ – бялото Гевюрцтраминер и Розе Рубин. Пак на този конкурс, в който се дегустират най-добрите вина на планетата, 95 точки (равняват се на златен медал) е получило червено вино Специална резерва „Вила Юстина“.

И още …

Мотото на винарната и хотелският комплекс е: „Посрещаме гости, изпращаме приятели“. То се е родило от топлите отзиви на посетителите, които се наслаждават и на добронамереното отношение на персонала.

Туристите, настанени в хотела, които не се отказват и от дегустации във „Вила Юстина“, имат късмета да комбинират вината от Мавруд и Рубин с хапки от козе месо. На белите вина им отива прясно изпечена пъстърва или есетра, доставена от „Ерим фиш“.

В близост до село Устина има още десетина винарски изби, които също могат да се посетят, за да се сравнят реколтите и майсторлъка на главните технолози.

Чешмата, от която тече вино в празнични дни

Чешмата, от която тече вино в празнични дни

В двора на винарната е изградена чешма, от която в специални моменти може да потече вино.

Тя бе видяна през 2018 г. от земеделските министри в държавите от ЕС, когато България председателстваше Съвета. Тогава, умувайки с какво можем да се похвалим пред чужденците, съветници на българския министър го насочиха към „Вила Юстина“ и той отведе високите си гости именно към малкото селце при бялата винарна. А после при лозята и козето стадо. Очите на чужденците се напълниха от великолепието на Родопите, от правите редове с лозя, засадени с японска прецизност и отглеждани като по учебник. Порадваха се на козичките, на езерото, опитаха виното и оттам насетне запомниха завинаги България.

Чужденци от Аляска до Лесото
В комплекса няма и метър небрежност, изкуството е навсякъде Снимки на Агро Пловдив

В комплекса няма и метър небрежност, изкуството е навсякъде
                                                                                                                                         Снимки на Агро Пловдив

Колкото и да е странно, „Вила Юстина“ и „Юстина Вилас“ са по-популярни по света, отколкото у нас. Около 30-35% са българските туристи, останалите са чужденци, обясни Мария Спасова, винен гид в комплекса. Най-много са гостите от Швейцария, Германия и Австрия, но тук са били също любители на виното от Аляска, Хаваите, Лесото, Япония, Виетнам, Тайван, САЩ, съседни държави и откъде ли не.

Когато българи посетят комплекса, обикновено се изумяват, че у нас е създадено нещо толкова хармонично, цялостно, умно, прецизно и въобще някак си по-европейско от Стария Запад. „Виж ти“, си казват. „Значи наистина можем!“

Веднъж пристигнала малка група велосипедисти, тръгнали на балкански тур. Било лято и те избрали да спят на поляната при лозята, защото там всъщност е най-луксозната спалня с балдахин от звезди и скали, върху дюшек от трева.

На това вълшебно място са присъщи едни от най-тенденциозните събития като сватба сред лозята, двудневен рок-фестивал и дори фолкорни надигравания. Със зашеметяващата гледка към Родопите тези моменти остават запечатани в съзнанието на посетителите за цял живот. И както от „Вила Юстина“ казват „ Двойките, венчани при нас, биват орисани с любовна магия, която става все по-хубава с всяка изминала година… както при червеното отлежало вино.“

Leave a Comment