БА Биопродукти: 40-те милиона евро към мярка 11 са глътка въздух за бранша

биоферма място за ангелиБългарска Асоциация Биопродукти (БАБ) изрази в писмо до медиите благодарността си към решението на Министерството на земеделието, храните и водите да прибави към лимитирания бюджет на мярка 11 „Биологично производство“ от ПРСР допълнителни 40 млн. евро, за да се отвори прием и за ощетените до момента биологични стопанства, за които липсваха средства. „Това е изключително важно послание за всички реални биофермери и глътка въздух за тези биопроизводители, които през последните три години не получаваха никакво подпомагане и по този начин бяха поставени в изключително неравностойно положение спрямо колегите им, успели да кандидатстват по мярка 11 в първите две години и получаващи подпомагане“, се казва в прессъобщението.

От асоциацията приветстват и решението за ограничения при кандидатстването. Както съобщихме, миналата седмица Комитетът по наблюдение на ПРСР 2014-2020 г. одобри условията за нови бенефициенти по мярка 11 (сега действащите ангажименти остават без промяна). А именно: постоянно затревените площи да бъдат изключени от подпомагане, в случай че кандидатът няма биологично сертифицирани животни с гъстота 1 животинска единица на 2 ха. Плащанията за площи с полски култури, ароматни и медицински растения са с диференцирана ставка – първите 50 ха ще получат пълния размер на подпомагането, а за площите над 50 ха земеделските стопани ще получат 5 % от размера на ставката.

От БАБ коментира, че решението е било трудно и е постигнато в условията на засилен диалог, излагане на аргументи и взаимни компромиси от страна и на представителите на бранша, и от администрацията.

„Изразяваме своята благодарност на Министъра на земеделието, храните и горите – г-жа Десислава Танева, на целия екип на Министерството и на експертите, които работиха усилено и експедитивно за реализиране на това решение. Благодарим и на участниците в Комитета по наблюдение – наши колеги от други асоциации и представители на администрацията, които подкрепиха взетото компромисно решение за разпределение на средствата в условия на ограничен бюджет“, пише в писмото.

От БАБ изразяват увереност, че за българското биоземеделие предстоят по-добри дни,  а за българските потребители – все по-голям достъп до чисти, здравословни и достъпни родни биопродукти.

 

Leave a Comment