Под звуците на „Кармен“ виното става по-ароматно

Производител от Германия забавляваше гроздовия сок докато ферментира с класическа музика
ферментиране на вино

Винарите често повтарят, че виното е нещо живо

Виното, което слуша класическа музика докато ферментира става с по-голяма плътност и по-наситен аромат, според винари от Германия, пише ДПА, цитирана от dnes.bg. 

Учените са стигнали до това уникално заключение след проведен експеримент. По един час на ден в продължение на 70 дни, докато ферментирало, виното на Кристиан Буц от Хохщад „слушало“ класическа музика – от „Приспивна песен“ на Брамс до „Кармен“ на Бизе.

Резултатите били красноречиви. 25 доброволци дегустирали със завързани очи различни напитки, между които и от вино, което ферментирало без да е осигурен музикален тонус на процеса. Всички до един харесали повече виното, което сякаш попило дълбоките емоции на класическата музика.

Производителят Буц се похвалил след това, че „музикалното вино“ се оказало много търсено и се разпродало светкавично.

Идеята да използва музика в процеса на ферментация на виното е базирана върху научни изследвания, според които звуковите вълни предизвикват промени във вегетативната нервна система и имунната система на човешкото тяло.

„Ако честотите на звука влияят върху човешкото здраве, защо да не действат и върху виното?“, се запитал 40-годишният Кристиан Буц.

Музикалната програма, която винарят използвал, не била подбрана безразборно, а по препоръка на музиканта и здравен терапевт Дирк Колберг. Самият Буц отбелязва, че ферментиралите под звуците на класическа музика вина физически не се различават от останалите, но имат по-голяма плътност и по-наситен аромат.

Leave a Comment