Д. Танева: Приоритетите в новата ОСП са климат, млади фермери и малки и средни стопанства

Цената на поливната вода няма да се увеличава тази година

Десислава Танева, БНТПриоритетите в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) са ясни: много по-амбициозни цели, свързани с климата, младите земеделски производители и малките и средни стопанства. Това обяви тази сутрин пред сутрешния блок на БНТ земеделският министър Десислава Танева. Тя допълни, че подкрепата за малките и средни стопанства е задължителна, за да има поминък в селките райони и да спре обезлюдяването им. По този повод Танева информира, че днес ще бъде представен третият и последен SWOT анализ – за състоянието на селските райони, който е разработен от Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Министърът обясни, че очаква проектът на Стратегическия план за следващия програмен период да е готов до средата на годината и да бъде изпратен в ЕК до края на тази година. Според нея земеделците са приели положително факта, че трите анализа са разработени от екипи на учени от Института по аграрна икономика, Аграрния университет в Пловдив и УНСС. На база на данните в анализите ще се идентифицират проблемите и ще се пристъпи към изготвянето на Национален стратегически план.

Земеделският министър засегна темата и с Африканската чума по свинете (АЧС), като съобщи, че към момента в страната има регистрирани 5 огнища, от които две в индустриални свинеферми. Засегнатите свине са над 60 000. Едното огнище вече е унищожено, приключва унищожаването на второто. Положителни проби на заразени диви свине има в 26 от общо 28 области. Чисти от АЧС засега са само областитеКърджали и Хасково. Болестта е засегнала 51 държави, над 25% от поголовието в света на домашната свиня е унищожено в следствие на заболяването. Според Десислава Танева решението на проблема е в намиране на лекарство и ваксина. А дотогава това, което може да се направи, е превенция и биосигурност.

В Министерство на земеделието стопанисването на язовирите се извършва от държавната компания „Напоителни системи“. Министърът каза, че сред земеделската общност има притеснения предвид сушавата година. „Всички язовири, стопанисвани от „Напоителни системи“, са с обичайните или малко по-ниски нива. Ние можем да имаме осигурен поливен сезон за всички земеделски производители“, каза министърът и увери, че няма да има увеличение на цените на поливната вода.

По повод гласуването на вот на недоверие днес в парламента, министърът попита: „От какво да се притеснявам?“ Десислава Танева направи коментар, че на политическите дебати им убягва действителността и фактите. „Парламентарните избори не са далече и всеки се възползва от това“, каза тя.

 

 

Leave a Comment