Кръгова биоикономика или как от костилки и люспи Италия върти 300 млрд. евро

Остатъците от растениевъдство, животновъдство и хранителна индустрия могат да се използват като торове и енергия и да създадат независими ферми
Снимка на Agronotizie

Снимка на Agronotizie

През 2017 г. целият сектор за биоикономика на Италия постигна общ оборот от 300 милиарда евро и в рамките на 13 години осигури работа на два милиона души. Стратегията за биоикономика на страната бе постигната и стана още по-амбициозна в началото на 2019 г., съобщава италианското EurActiv.com, като цитира италианското издание  Agronotizie .

Италия е инвестирала сериозно в биоикономиката, предимно в научни изследвания, подкрепяни от Европейския съюз.

Италианският технологичен институт (IIT) има екип от изследователи, които работят върху използването на биомаса за производството на биопластика. Отпадъчните материали, които могат да бъдат използвани, са разнообразни, като изхвърлени портокалови кори от производството на портокалов сок, оризови люспи, царевица, магданоз, които изследователите са превърнали в биопластика. Например саксии, които вместо да се бракуват, когато им дойде времето, се заравят в земята и подхранват почвата.

Торове от агропромишлените отпадъци

Много от хранително-вкусовата промишленост произвеждат големи количества отпадъци. Например, доматената индустрия преработва милиони тонове домати за производство на доматени пюрета, консерви и други.

Кожите и семената на плодовете остават във фабриките, преди да бъдат изпратени в инсталации за биогаз, но в бъдеще те могат да бъдат превърнати в храна за зайци и млечни крави.

Положителните аспекти са двойни: да се възползвате максимално от отпадъците и да осигурите на животните по-здравословно хранене. И второ: анализът, извършен върху месото на тези животни, показа повишаване на хранителните качества.

Сега изследователите работят върху листата на артишок и „пастата“ (остатъкът, който остава след изстискване на цитрусови плодове). Съществуват обаче два проблема, които трябва да бъдат решени: сезонността на продуктите и разходите за транспортиране, съхранение и обработка.

В същия Регламент на ЕС 2019/1009 относно торовете ( наличен на Fertilgest , порталът, посветен на храненето на културите), органичните и органо-минералните торове са конкретна стъпка към разработване на кръгова икономика, която би позволила на отпадъците да станат суровина (ако имат определени характеристики).

Нещата, които са в основата на селското стопанство от хиляди години, като използването на отпадъчните води от животни като тор, също биха могли да намалят бизнес разходите, тъй като торовете вече не е необходимо да се купуват.

Не само изкопаеми горива

Прост, но ефективен метод за повторно използване на отпадъците от производството на селскостопанска храна е трансформирането на биомасата в енергия.

Енцо Пери, изследовател в Съвета за селскостопански изследвания и анализ на селскостопанската икономика (CREA), казва, че по време на смилането на маслините има изобилие от костилки, които са отличен източник на енергия. Те могат да се използват в горелки за отопление на оранжерии или, както самият Пери ги употребява – за отопление на дома.

В допълнение към кюспето (целулозата и костилките), мелничната промишленост произвежда големи количества „ растителна вода “, съставена от вода (70-80%), мастни киселини и феноли.

Въпреки че тези отпадъци станаха скъпи за изхвърлянето на мелниците в наши дни, Италианската национална агенция за нови технологии, енергетика и устойчиво икономическо развитие (ENEA) намери начин да ги използва повторно.

Изследователите са разработили машина, която превръща растителната вода в газ чрез процес на реформиране.

Силвано Тости, автор на изследванията и ръководител на лабораторията за ядрени технологии на ЕНЕА, заявява пред AgroNotizie, че „органичната част от водата първо се концентрира и след това нагрява до висока температура. С помощта на катализатор се отделят газове като метан, водород и въглероден диоксид ”.

По този начин мелницата е автономна в изхвърлянето на растителна вода и произвежда енергия под формата на топлина, която може да се използва за промишлени или битови нужди.

Позволяването на фермите да бъдат енергийно независими е една от целите на CNH Industrial, която произвежда трактори под марките New Holland, Case IH и Steyr.

Групата възнамерява да допринесе за развитието на енергийно независими стопанства, способни да осигуряват собствените си енергийни нужди независимо, превръщайки биомасата от земеделски произход в газ.

Leave a Comment