Започва годината на Белия плъх – любопитен, хитър и любвеобилен

Легендата за създаването на Китайския лунен хороскоп разказва, че преди много време Буда решил да свика по един представител от всеки животински вид, населяващ земите наоколо. Искал да повери на всеки специална мисия. На поканата се отзовали само най-смелите и умни горски обитатели. Пръв изскочил хитрият и любопитен плъх. Веднага след него се явил биволът – тежък и безстрашен, после дошъл тигърът – смел и красив. След него, озъртайки се предпазливо, дотичал заекът. После, с тежка стъпка, се явил дракона. Последвала го змията – тиха, но опасна. Дошли също конят, доверчивата овца, винаги веселата маймуна, петелът, вярното куче и дивият глиган. Животните били общо 12 на брой и всеки от тях Буда дарил с различни качества и способности.

Докато западните цивилизации недолюбват плъха, в източните тя е едно от 12-те небесни създания, които Буда избира, при това първото.

металният бял плъх

Днес, 25 януари 2020 г., в деня на второто новолуние след зимното слънцестоене навлизаме в китайската Нова година – на Металния бял плъх. Годината ще свърши на 11 февруари 2021 г., когато застъпва Годината на бика.

Плъхът е символ на любов и внимание, новите си връзки тази гтодина трябва да се основават на взаимното доверие. Ако в тях има честност и доверие, връзките ще бъдат щастливи и трайни. Но тъй като металът прави хората по-студени и не толкова общителни, новите запознанства ще се осъществяват бавно и с първоначална неангажираност.

На плъха са присъщи стратегическото мислене, хитростта, търпението и гъвкавостта. Той е талантлив, прозорлив и любвеобилен. Благодарение на тези си качества той постига успех там, където другите се провалят. Белият плъх не толерира високомерността и обича да прави всичко без да вдига много шум.

Тази Нова година Далечният изток няма да посрещне с обичайните празненства заради паниката от новия смъртоносен коронавирус. Той вече отне живота на 41 души и заплашва целия свят. Честванията в Пекин бяха отменени. В 11-милионния град Ухан беше въведено извънредно положение, а цялата провинция Хубей е под блокада.

Leave a Comment