Известен хотелиер стана стопанин на чистопородно стадо Джърсей

Млякото им е с 6,2% масленост, а преработвателите изкупуват на литър! Затова е решил да направи и мандра

Стефан ЙосифовИзвестният пловдивски бизнесмен Стефан Йосифов отскоро е стопанин на чистопородно стадо млечни крави Джърсей. Досега той е имал най-разнообразни бизнеси – от продажбите на горива, през хотелиерство в най-известните ни курорти и инвестиране в строителство, но за първи път, както сподели, се занимава с нещо, което наистина обича – животните. А Джърсей са невероятно хубави животни – дребнички в сравнение с Холщайн, с очи на сърни, дълги вратове, цвят на какао и мляко и с поведение на любопитни деца.

И тъй като разбира от бизнес, Йосифов първо е изкупил около 500 декара земеделска земя между село Марково и Пловдив, за да осигури пасището и фуража за кравите. После е  построил сградите на стопанството – широк обор с висок покрив и светли щори, доилна зала с апарати, склад за сено, сграда за персонала, лагуна, миксер. Закупил е разнообразна техника, в това число скрипер, трактори, софтуер за управление на стадото. Накрая заминал за Дания заедно с двама съветници, за да закупи 90 заплодени юници.

крави Джърсей

Юниците са били чистопородни, селектирани и подобрени. Днес те вече са родили 70 женски телета, дават мляко и са повторно заплодени. Дневният млечен добив от фермата е около един тон, тъй като кравите все пак са първескини и дават средно по 17 литра на ден. Тепърва ще поставят рекорди.

„Млякото на моите Джърсей е с 6,2% масленост“, обяснява Йосифов. Той останал учуден, че у нас мандрите го изкупуват на литър. „В Дания цената на млякото зависи от маслеността, което е правилно. Ако суровината е с малък процент масленост, сиренето става като тебешир. Затова преговарях с преработвателите и успях да вдигна изкупната цена, но тя пак е ниска за това, което предлагам. Трябва да е поне 1 лев.“

Мандрата е почти оборудвана

Мандрата е почти оборудвана

Възможно е точно когато е разбрал, че мандрите предлагат да купят млякото на по-ниска от справедливата цена, да е решил, че е по-добре да направи в двора и малка мандра. Помещението за преработка вече е оборудвано с пастьоризатор, а според плановете на Стефан Йосифов до месец там ще започне да се произвежда за пазара мляко – прясно и кисело, айрян и сирене.

Новият животновъд казва, че няма трудности в наемането на работна ръка, тъй като в неговото стопанство хората живеят човешки. Имат си стаи „като хотелски“ и столова. Той дори фактически е установил колко важни са добрите работници. Човекът, който се грижи за кравите, наскоро си взел два дни отпуска и се върнал във Велинград, където е семейството му. Преди да замине, дневното мляко от кравите било 1000 кг. За двата отсъстващи дни, то паднало на по 900 кг/ден. Когато работникът се завърнал и си поел задълженията, кравичките Джърсей се зарадвали и отново минали на 1000 литра. „Този човек се разбира с животните, по цял ден е с тях. Виждал съм го да се обляга на някоя крава и да си чете вестник, а тя стои и не мърда“, разказва удивен Йосифов.

фермата на Йосифов

Плановете му са да увеличи кравите до 200 с приплодите от стадото. Освен това има намерение да построи друг обор, където да събере 240 овце от породата Лакон. Тъй като каквото реши, бързо се изпълнява, вероятно до края на годината във фермата ще има и овце.

Теренът за пасище вече се облагородява, а оградата с електропастир и ритловици е монтирана. То ще заеме 200 декара, а останалите 300 ще се засеят напролет с люцерна и царевица за силаж.

„Харесва ми тази работа, спокойна е. Сутрин като пристигна, денят ми започва добре. Насреща е планината, хората си работят, кравите се хранят, кучетата пазят. И в това има смисъл, защото произвеждаме храна, а без нея никой не може“, споделя Стефан Йосифов.

Leave a Comment