Г. Василев: Тази година очакваме по-високи ставки на обвързана подкрепа за зеленчуци

Съюзът на пиперопроизводителите иска от министерството списък с 50-те най-големи зеленчукопроизводители, които бяха проверени миналата година. Настоява да получава държавна помощ за растителна защита
Георги Василев

Георги Василев

Съюзът на пиперопроизводителите в България очаква тази година по-високи ставки на обвързаната подкрепа за зеленчуци, съобщи организационният секретар Георги Василев. Той е получил уверение от МЗХГ, че наложените миналата година санкции ще се влеят в бюджета на обвързаната подкрепа за зеленчуци и ще го увеличат. Както бе съобщено миналата година, служебни проверки в стопанствата на т.нар. „чертожници“ установиха, че сред най-големите производители има такива, които са заявили зеленчукови площи, но на полетата им не е имало „никакви растителни остатъци“.

Дори и министър Десислава Танева обяви на 14 ноември по време на блиц контрол в парламента, че заради проверките ще се вдигнат и субсидиите, очаквани от бранша през пролетта на 2020 г.

Така от една страна наказаните няма да бъдат финансирани, което ще вдигне ставката за останалите бенефициенти. От друга, наложените санкции би следвало според Василев допълнително да влеят пари в портфейла на обвързаното подпомагане.

Георги Василев съобщи още, че браншовият съюз продължава да очаква министерството да изпрати на браншовата организация списък с 50-те най-големи по площ стопанства, които уж произвеждат зеленчуци. Това е било поискано от съюза, но до момента отговор няма.

Организацията на пиперопроизводителите е внесла и друго искане: за държавна помощ, с която да се подпомогнат стопаните в растителната защита през вегетацията. „Както за трайните насаждения има финансиране на зимните пръскания, така и за нас да се осигурят средства“, предлагат от съюза. Според Георги Василев пиперът е силно уязвим на нощенки, вертицилиум, столбур, бактериози и други вредители, и растителната защита представлява сериозно перо в разходите.

Василев мотивира предложението с факта, че площите с пипер ежегодно намаляват. Българската продукция е 50 хил. тона, а вносът е 180 хил. тона. Тоест, пазар има, но пиперопроизводителите нямат капацитет да разширят производството си. Той е забелязал, че в последните години малкото стопани, които са закупували хибридни семена, вече се връщат към сортовите заради трикратната разлика в цените. Сортовите семена се закупуват основно от Сърбия, въпреки че на пазара се предлагат над 100 вида хибриди.

Миналата седмица изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев обяви, че изплащането на субсидиите за плодове и зеленчуци ще започне по-рано и ще е от 13 до 18 март.

Leave a Comment