Явор Гечев: Имат натиск за изземване на земята от земеделските кооперации

Явор ГечевВ последните години има нова вълна от случаи за изземване на земя от земеделските кооперации, твърди председателят на Националния съюз на земеделските кооперации Явор Гечев, който бе зам.-министър на земеделието, пред БНР.

Той описа механизма така: „Влизат 20 човека, които дори не са членове на кооперацията, по някакъв начин гласуват и изведнъж се оказва регистриран нов председател на кооперацията, при който за по-малко от една година, вече кооперацията я няма, не обработва земя и т.н. Един от случаите ви казвам. Иначе има хиляди“, заяви Гечев.

Той посочи, че в Северна, а вече и в Южна България, почти няма свободни площи. Кооперативните земи са окрупнени, обработват се и от апетит към нивите им са започнали „удари под кръста“ чрез смяна на председатели, а също така и с различни юридически похвати.

Явлението не е ново, уточни председателят на съюза.

В момента кооперациите държат около 15% от обработваемата земя (5,5 млн. дка), но според Явор Гечев този дял трябва да е много по-висок. В Германия например кооперациите стопанисват 85-90% от земеделските земи. Кооперативният принцип е приложен навсякъде на Запад, посочи той.

Съветът му към председателите е да внимават какво подписват и ако видят неспецифични неща, максимално бързо да отнесат притесненията си към Националния съюз на земеделските кооперации. Гечев апелира към създаването на нов закон за земеделските кооперации, който да вкара този тип организации в 21 век.

 

Leave a Comment