Дойде време за чистилището!

Светослав Терзиев, журналист

Светослав Терзиев

Кога да има избори, кой е писал Хартата за разграждане на плутократичния модел, що за документ е тя, как да се преборим с олигархията – това бяха темите в тазвечерния „Референдум“ по БНТ. Дискусията завърши с призива на журналиста Светослав Терзиев: „Дойде времето на чистилището! Хората не трябва да се отказват от протестите. Силата е в тях!“

„Хартата е сбор от идеи, написани в постове и блогове“, обясни блогърът Асен Генов. Той смята, че документът, който се появи в неделя, е точна диагноза на обществените болести в страната. „Хартата прилича на заключение от съдебно-медицинска експертиза – ясна, хладнокръвна, безпристрастна и с много чужди думи“, сравни я говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова.

"Референдум" - БНТ, 25 юни

Участниците в последния „Референдум“

Режисьорът Росел Елезов пък смята, че този документ разбива енергията на протеста и затова първо го е подкрепил, но после е оттеглил подкрепата си. Според него протестите имат по-ясна и действена форма.

Журналистът Светослав Терзиев разгледа ситуацията по съвсем опростен начин, без да използва сложните сентенции на Хартата. „В досегашната ни история, никога не е имало толкова явна криминална революция като тази, която се случи след 1989 г. Кога се е случвало една малка група да присвои всичките богатства на страната“, попита той. От едната страна на барикадата са множеството ограбени – 99% от хората, от другата са крадците. А правителството е между тях. Въпросът е какво да се прави оттук нататък. Сред протестиращите няма такива, които искат да са лидери. Те изразяват позицията си – излизат на протести, подкрепят хартата с имената си. Досега свободата на слобото бе много илюзорна. Това продължава да е така в много медии. Не че журналистите са глупави. На тях им се казва какво може и какво не може да се пише. И въпреки, че медиите продължават да са монопол на Пеевски, има пробив в страха, сигурен е Терзиев.

„При правителството на ГЕРБ се действаше на принципа „проба-грешка“. А при правителството на Орешарски – „катарзис-прошка“, отхвърли и двата модела на управление политологът Кирил Аврамов. И темата пак се върна на протестите, исканата оставка и въпроса кога да бъдат изборите.

Според Асен Генов управляващите трябва да излязат с декларация, в която да посочат докога ще работи Народното събрание, колко време му трябва, за да промени Изборния кодекс и Закона за политическите партии. В декларацията трябва да са посочени ясно сроковете. Например: Парламентът работи още един месец и се разпуска. След него правителството подава оставка.

Журналистът блогър Александър Симов не вярва, че промените в Изборния кодекс могат да се решат пързо, тъй като и сред протестиращите има разнобой какъв точно трябва да е новият кодекс. Той също така е против исканата оставка на кабинета „Орешарски“.

Светослав Терзиев смята, че в управлението на страната трябва да се промени нещо много важно. Трябва да се онговори на въпроса как оттук нататък да се действа срещу олигархията. „Защо е жизненоспособна олигархията“, попита Терзиев и си отговори. „Защото това не е пирамидална структура, а мрежова система, подобна на интернет. Отстрелването на бандитите не ги намали“, посочи той. Един си отиваше и на негово място веднага идваше друг. Единственото решение е съдебната система да си свърши работата и да вкара олигарсите на топло. Ако съдът не направи това, хората от улицата ще раздадат присъди.

Нели Куцкова поясни, че промените в съдебната система не се случват бързо. Съюзът на съдиите е предложил свой законопроект за съдебната система, който е бил отхвърлен. „Надявам се че сега, когато тези, които мачкаха съдебната система и които от нейни обвинители се превърнаха в обвиняеми (Цветан Цветанов – б.р.) най-после са наясно колко важно е в страната да има незавасими съдии“, каза Куцкова.

Режисьорът Елезов е на мнение, че изборите трябва да се състоят колкото може по-скоро. А ако      имат неприемлив резултат – пак да има избори. „Ако трябва – избори до дупка“, предлага той. Според него новият вот не бива да се отлага, защото в страната има добри закони, съобразени с европейското законодателство. Те обаче не действат, защото се използват от политическите партии. „Трябва да разчитаме на парламентарната група на ГЕРБ“, каза режисьорът и срещна несъгласието на част от участниците в дискусията.

Според Асен Генов на ГЕРБ не може да се разчита, тъй като в годините на управлението на партията се е появила зависимостта  „една корпорация – една банка – един медиен монопол“.

„Не ни трябва Велико Народно събрание“, обяви накрая на предаването Росен Елезов. „Трябва ни един Мартин Лутер, който да забие на вратата на Парламента основните правила“.

Leave a Comment