Националната лотария си продава талоните, рекламите не спират

Кой ще изгори?

национална лотарияВъпреки че главният прокурор обяви, че Васил Божков е задържан в Обединените арабски емирства, въпреки че вече има арестувани съдружници, въпреки че „Нове холдинг“ дължи на държавата 559 милиона лева от лотарийните игри, … продажбата на талони за търкане продължава.

Все още се срещат хора, които не са чули или чели новините, и продължават да купуват златните картони. Една не толкова възрастна пенсионерка точно пред мен в магазина, след като си изброи стотинките, поиска да си купи талон. Това е така и защото рекламите на Националната лотария не спират да се въртят по най-гледаните телевизии. Вероятно те са предплатени по договор и трябва да се излъчат. Но къде е държавата? Тя не може ли да намери ход, в който да забрани изобилието от подвеждащи реклами на националната лотария и да спре продажбата ни талони? Сигурно главният прокурор не намира юридически издържано основание да го направи, само че малките хора не спират да сънуват пари в чували и да се надяват, че може би точно днес Господ ще ги потупа по рамото.

В милионната мрежа за продажба на талони, някои търговци вече са забранили на служителите си да изплащат печалби, дори и да са 5 или 10 лева. Билетите обаче си стоят на рафтовете и се продават. Други търговски обекти продължават да изплащат дребния късмет на печелившите картони, с надеждата, че когато дойде време да се отчетат, фирмата организатор ще им издължи разходите по изплатените печалби. Но дали?

Вече беше обявено, че фирмите, които оперират частната лотария, нямат достатъчно капитал да покрият всички печалби, особено разсрочените за 10 или 20 години.

От една страна горят играчите, които са си платили печеливш талон, но не са получили наградата. От друга, може би ще изгорят и търговците, които продължават да продават и плащат. До момента никоя институция не е казала просто и ясно как да се действа в този мъглив период.

На 29 януари промените в Закона за хазарта минаха на първо четене в парламента. Но дори и окончателно да се приеме, че само държавата има право да организира лотарийни игри, законът ще определи как и докога да се изплащат печалбите от частната лотария (чрез създаване на Гаранционен фонд на дружествата към „Нове холдинг“). В момента обаче ситуацията е извънредна. В хазартния закон не се разглеждат казуси какво да се прави, ако организаторът на игрите е със запори на фирмено и лично имущество, задържан някъде при Персийския залив и дължи над половин милиард лева на държавата от такси.

„Аз съм обикновен човек и се срещам с обикновени хора. И ме интересуват проблемите на хората! Работата на прокуратурата е да решава проблемите на обикновените хора“, каза преди два дни пред медиите главният прокурор Иван Гешев. Но не може ли, преследвайки лошите, да хвърли през рамо едно око към милионите обикновени наивни оптимисти в страната, и да ги спаси от тях самите. Хайде, г-н Гешев! Големият герой се отличава не само с победите си, но и с милостта, която има към безименния народ.

Leave a Comment