Синди ван Райсвик: В Холандия оранжеристи инвестират в роботи за бране на пипер и домати

По-важно е да има по-голяма печалба, отколкото по-голям обем продукция, обърна внимание експертът от Рабобанк на форума InteliFresh
Синди ван Райсвик

Синди ван Райсвик

Каква е най-общо картината на световното оранжерийно производство? Какви проекти финансира най-известната сред европейските земеделци нидерландска банка Рабобанк? Какви са съвременните иновации при оранжериите? Това бяха темите, които Синди ван Райсвик презентира пред форума InteliFresh в края на миналата седмица.

В световен мащаб оранжерийното производство заема 600 000 хектара площи, от които 500 000 са съоръжения, покрити с полиетилен, а 100 000 ха са стоманено-стъклени. Стъклените се срещат предимно в Нидерландия и САЩ. Оранжерийните площи в света се увеличават най-вече в САЩ и Русия заради засиленото легално отглеждане на канабис.

Вертикалните оранжерии (отглеждането на етажи) не е достачно ефективно и заема едва 20-30 хектара в света, посочи ван Райсвик.

Лекторът обърна внимание на факта, че испанските полиетиленови палатки са доста доходни, а стопаните гъвкави при взимането на решения. Стъклените оранжерии в Нидерландия не позволяват подобна гъвкавост, инвестицията в тях е много по-висока, но пък и добивите от квадратен метър са по-големи. Тя допълни, че инвестициите на един хектар оранжерийна площ в Нидерландия могат да достигнат 2 млрд. евро.

Климатът става все по-непредвидим и затова изграждането на оранжерии има все по-големи предимства, подчерта ван Райсвик.

Рабобанк забелязва, че семейните оранжерийни стопанства в Испания са се слели в кооперативи, които имат добър маркетингов екип. Те те влагат доста средства и в иновации. „Ако искате да изнасяте продукцията си, намерете партньори“, обърна се към българските производители банковият експерт. И даде пример с Нидерландия, където дори собственици на оранжерии върху 100 хектара търсят сътрудничество с други колеги. Те може помежду си да не се харесват, но заради бизнеса се сдружават. „Все по-невъзможно изглежда бъдещето за тези, които работят сами. Все повече се инвестира във високи технологии, а ние имаме опит с финансирането“, допълни тя. „Колкото по-устойчиви са стопанствата, толкова по-ниска лихва предлагаме при кредитирането“.

Заради дефицита на работна ръка, от който страда цяла Европа, вече се влагат значителни средства в роботизацията на производството. Създадени са машини, които режат пипер и берат домати. Производството на орхидеи е автоматизирано. Все повече се инвестира в LD осветлението. В Нидерландия оранжеристи влагат много средства за дълбоки сондажи за гореща вода, за да отоплят съоръженията, но масовото отопление е с природен газ. По този повод Синди ван Райсвик добави, че е добре да се използва предприятия, които в хода на производството си освобождават ненужната им енергия. Именно тя може да се използва от оранжериите за отопление.

„Ние няма да се уморим да казваме на производителите, че е по-важно да има по-голяма печалба, отколкото повече обеми продукция“, каза в заключение представителят на Рабобанк.

Leave a Comment