Валежите в сряда ще са между 1 и 21 литра на квадрат

дъждСлед продължителната зимна суша, прогнозите за времето предричат валежи от дъжд и сняг навсякъде в страната в сряда, 5 февруари. Те ще започнат още преди разсъмване и ще понижат температурите със 7-8 градуса.

Утре най-голямо количество валежи ще има в област Ловеч, където според „Синоптик“ те ще са почти 21 литра на квадрат. Най-малко ще вали в област Видин – 1,1 литра. Средно, в страната ще паднат около 15 литра. 

В Южна България най-много валежи ще има в областите Кърджали – близо 20 литра, в Бургас и Хасково – малко над 16 литра. В Пловдив и Пазарджик прогнозата е за 12,7 литра, в Стара Загора 13,3 л, в Сливен малко над 14 литра. Най-слаби превалявания се очакват в област Ямбол – 11,6 литра. 

В Северна България след Ловеч (21 л) и Враца (17,6 л) най-дъждовно ще е в района Добрич – Русе, където ще паднат на квадрат около 16 литра. В Плевен се очакват 13,3 литра, в Монтана 8. 

Понижението на температурите, което ще започне от утре, ще продължи до неделя, 9 февруари, когато ще е най-студено. Тогава минималните температури в Шумен и Търговище ще паднат до – 17ºС, във Враца – 14, Добрич – 13. В Южна България най-студено ще е в Стара Загора -12ºС и Хасково – 10. В района Пловдив-Пазарджик най-ниските температури ще са между минус 6 и минус 8 градуса. На този ден най-студено в страната ще е в Смолянско, където минималната температура ще достигне -18 градуса.

Още в началото на следващата седмица ще започне затопляне и към 13 февруари дневните температури ще се повишат до 8-15ºС.

Leave a Comment