План срещу АЧС: Ще заложат капани за дивите свине, с дронове ще ги следят

Снимка на Gligan.net

Снимка на Gligan.net

Като „основен резервоар“ на вируса на Африканската чума по свинете (АЧС), за намаляването на популацията на дивите прасета ще се използват по-сериозни мерки, извън целевото им ловуване. Това е предвидено в Плана срещу АЧС за 2020 г., който през януари бе одобрен от правителство, а днес е публикуван на страницата на земеделското министерство в рубриката „Актуално“.

Сред мерките, предвидени в плана, са залагането на капани и забрана за подхранването на дивите свине. Активният мониторинг на дивата свиня ще се осъществява чрез GPS нашийници, дронове, камери и термокамери.

Отделно от това ще бъде изработен план за отстрел и контрол за изпълнението на плана. Както и досега, ловците ще бъдат задължени да изпращат проби за лабораторен анализ при отстрел на глигани, а те както и служители на Агенцията по горите, ще трябва да загробват мъртви животни, ако попаднат на труповете им.

Предвижда се и обучение на ловците, дървосекачите, билкарите, гъбарите, събирачите на трюфели.

Планът увеличава мерките по всички гранични пунктове в страната, в това число въздушни, речни и морски. Кметовете на граничните общини край Дунав ще бъдат задължени да третират пет пъти срещу комари на рисковите територии – публична държавна собственост, каквито са заливаеми участъци по поречието на реките, дерета и водни обекти, които са основен източник на комари. Дезинсекцията ще се извърши съвместно с румънските власти, които ще приложат същото на тяхна територия.

Ще се осигури дезинсекция по граничните пунктове, ще се проверява личния багаж на преминаващите и търговските пратки. Забранен ще е вносът на живи животни и хранителни продукти. Оградата при границата с Румъния ще бъде поддържана. Ще се косят тревите край паркингите и местата за отдих.

Вътре в страната всички стопанства тип личен двор трябва да са регистрирани и обслужвани от ветеринарен лекар. Контролът и в останалите свинеферми трябва да е на високо равнище.

Сред задачите пред Българската агенция по безопасност на храните и министерството е възстановяване и гарантиране на достъп за българските свиневъди до пазара на ЕС и трети страни и пълно участие на българските производители на свинско месо и месни продукти във вътрешния пазар и търговията с трети страни.

Leave a Comment