ЕК забрани на Румъния и Литва да разрешават неоникотиноиди

пчелин, рамкиЕвропейската комисия (ЕК) прие две решения, които забраняват на Румъния и Литва да дават неоправдани разрешения за спешни случаи за три неоникотиноиди (имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам). Тъй като е доказано, че използването на тези вещества е вредно за пчелите, тяхното използване вече е ограничено на равнище ЕС.

Румъния и Литва многократно са издавали разрешения за спешни случаи, за да позволят използването на тези вещества за контрол на определени вредители по някои полски култури. Според Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) подобни разрешения са неопрадвани.

Комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду заяви: „Това е първият път, когато Комисията е приела подобни решения. Предоставянето на разрешения за спешни случаи на пестициди е възможно само ако са спазени строги условия. Зеленият пакт за Европа подчертава, че устойчивостта на хранителната верига е приоритет за ЕС и не можем да приемем, че държавите-членки продължават да използват пестициди, които вредят на околната среда и биологичното разнообразие, докато са алтернативи.“

Leave a Comment