Жестока разправа между фермери в САЩ заради хербицид

Забавеното одобрение на нова нисколетлива формулация на дикамба е унищожило реколтите в съседни полета. Резултатът: Смърт при кавга между земеделци и съдебни дела за милиони долари

„Вечерта на 27 октомври 2016 г. в малко градче в Източен Арканзас, САЩ, земеделски производител на име Майк Уолъс повика съсед земеделец за сериозен разговор. Уолъс искаше да открие причината, поради която 40% от реколтата му от соя беше повредена.“ Така започва разказът за една трагична история, свързана с хербицид с активно вещество дикамба, който е публикуван в електронното руско издание Agroxxi.ru, позоваващо се на друг източник.

Уолъс отглежда 5000 декара царевица, соя и памук в Крейгхед, а хербицидът в съседство унищожава повечето от соевите растения в неговото поле.

Уолъс два пъти подава жалба в Арканзаската държавна агенция за производство на растения, която проучва твърдения за щети на реколтата, но без да дочака желаната реакция, се обърща директно към 26-годишния си съсед-фермер Алън Къртис Джоунс.

Когато двамата се срещнат на околовръстния път, за да обсъдят въпроса, Джоунс идва с братовчед си и … с пистолет. Дискусията се превръща в бой, който завършва със смъртта на Уолъс. Адвокатът на Джоунс твърди, че клиентът „застрелял Уолъс при самозащита“, след като Уолъс го обвинил, че е като „див човек“.

Унищожено от хербицида поле със соя

Унищожено от хербицида поле със соя

През декември 2017 г. Джоунс е осъден за убийство от втора степен на 24 години затвор. След трагедията семейство Уолъс започва работа по забрана на хербицида дикамба.

През 2016 г. най-голямата ферма за праскови в Мисури, Bader Farms, също е била засегната от разпространението на дикамба, тъй като съседните производители на памук незаконно са пръскали генномодифицирания памук с дикамбата. Дикамба е генетично разработена от Monsanto.

Семената за ГМ памук са били одобрени от Министерството на земеделието на САЩ, но одобрението се е основавало на отглеждането на ГМ памук в комбинация със специални формулации дикамба с ниска летливост. Изискването за нова формулация и одобрението й обаче се забавили и фермерите използвали наличния хербицид.

През 2016 г. Bader Farms е предявил иск срещу Monsanto за продажба на семена от памук преди да бъде одобрена новата формулация дикамба, предназначена за отглеждането му.

„Според съдебното дело през 2015 г. са повредени около 7000 дървета в градините на Bader Farms, което е довело до загуба от 1,5 милиона долара. През 2016 г. около 30 000 дървета се считат за напълно изгубени. Размерът на щетите все още се изчислява “, казва адвокатът Бев Рандълс от Канзас Сити. – Загубите, разбира се, са в милионите. Тъй като застрахователите не искат да покрият щетите от незаконната употреба на хербициди, бъдещето на Bader Farms изглежда мрачно. Прасковените дървета започват да плододават на 5-та години, което означава, че отрицателното въздействие върху бизнеса ще бъде дългосрочно. Bader Farms очаква финансовите загуби на стопанството да се удвоят през следващата година и е напълно възможно компанията изцяло да напусне бизнеса с праскови.

Ситуацията не се подобрява през 2017 г. с появата на нови композиции с дикамба. Ройтерс пише: „Според Кевин Брадли, учен от Университета в Мисури, който е проследявал доклади и оценки на щетите от дикамба, през 2017 г. 3,6 милиона акра в 25 щата са били засегнати от хербицида.

През 2018 г., след въвеждането на нови мерки за защита и подготовка, все още е имало приблизително 1,1 милиона декара соя, засегнати от дикамба …

Дикамба

През 1958 г. дикамба е открита и описана за първи път . „Съединението е 2-метокси-3,6-дихлоробензоена киселина. Това неизвестно дотогава химическо съединение и неговите производни имат необичайно висока активност като хербициди, полезни за убиване на нежелани растителни видове “, се казва в описанието.

През 1967 г. дикамба за първи път е регистриран за употреба под търговското наименование Banvel. През следващите 30 години хербицидът се използва широко за контрол на видове широколистни плевели в различни тревни култури, включително зърнени култури, под различни търговски наименования и в различни състави.

Лятото на 2017 г. е първият пълен вегетационен период, когато фермерите са имали достъп както до резистентни на дикамба соеви семена, така и до легални съединения на дикамба за прибиране на реколтата. Жалбите за вредите от хербицида продължават.

Септември 2017 г. в Арканзас е въведена забраната за използване на дикамба в култури, отглеждани в щата, от средата на април до ноември, както и са увеличени глобите за земеделските производители, които незаконно използват дикамба.

Пред октомври 2017 г. са наложени допълнителни ограничения за използването на хербицида.

Лято 2019-а продължават да се отчитат щети от реколтата. Оплакванията идват не само от Мериленд и Арканзас, но също и от Илинойс, Индиана и Мисури.

(Източник: geneliteracyproject.org. Автор: Марк Бразо, старши автор на GLP, специализиран в селскостопанската биотехнология. На снимката: фермерът в Арканзас Дейвид Уайлд инспектира поле от соя, повредено от dicamba през 2017 г. Снимка: Дан Чарлз / NPR)

 

Leave a Comment