С вноски на земеделци и държавни пари ще се създаде компенсационен фонд за обезщетения (допълнена)

парите си тръгват от КТБ

Вноската ще е доброволна, на декар и според отглежданите култури. Ще се внася през март-май
Който участва, ще получи компенсации за загуби от градушки по ПРСР

ДФ „Земеделие“ започва работа по изграждането на компенсационен фонд за обезщетяване на земеделските производители от постъпили неблагоприятни климатични събития. Това заяви изпълнителният директор на ДФЗ-РА Васил Грудев по време на Осмата Национална среща на земеделските производители в к.к. Златни пясъци.

Компенсационният фонд ще функционира в рамките на Разплащателна агенция. Вноската на земеделските производители ще бъде определена сума на декар в зависимост от отглежданата култура. Участието ще става в общото заявление и ще се предава в периода март-май. Грудев поясни още, че включването на стопаните ще бъде на доброволен принцип.

Държавната помощ за застраховки и обезщетения ще работи единствено през този фонд. ДФЗ ще изгради компенсационния фонд чрез доброволните вноски на земеделските производители, държавната помощ за пропаднали площи и посредством ангажиране на средства от мярка 17 „Управление на риска“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014 – 2020). Той поясни, че България ще иска от ЕК нотификация за прилагане на мярката още през настоящата година.

По-късно земеделският министър Десислава Танева допълни, че когато земеделец реши да участва във фонда със съответен обем площи, ще получава компенсация за загуби от градушки от Програмата за развитие на селските райони. Това ще бъде възможно чрез мярката за управление на риска . „Надяваме се до края на 2020 г. да структурираме този фонд и той да може да започне работа от следващата година“, каза Танева.

Земеделският министър разясни, че независимо от липсата на консенсус за функционирането на подобна система, Изпълнителна агенция за борба с градушките е доизградила национална противоградова защита. Според нея, страната ни е готова за финансирането на защитата чрез самолетен сбособ, като в момента се приключва с техническата документация около последния радар в Северна България.

“В страни като Унгария такъв фонд е създаден преди повече от 10 години , той започва на доброволен принцип само за градушката, а вече работи и за загуби от сушата”, допълни министър Танева.

По думите й,  моделът за създаването на новия фонд е взаимстван от Аржентина, където тя беше на посещение, заедно с делегация, включваща земеделски производители.

 

Leave a Comment