Костадин Костадинов, НАЗ: Най-после имаме добро решение за градушките – фондът

Ще се компенсират загуби при 50 до 100% щети

Десислава Танева, Костадин Костадинов„Идеята за компенсационен фонд за обезщетяване на земеделските производители при загуби от неблагоприятни събития не ме изненада. Ние, заедно с министър Танева, посетихме Аржентина миналата година, за да разгледаме опита на тази държава.“ Това заяви пред Агро Пловдив председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов. 

Той посочи, че създаването на компенсационния фонд е добро решение, за разлика от неуспелите два законопроекта за борба с градушката.

В началото фондът ще компенсира единствено щети от градушки, а по-нататък, когато повече земеделци се включат с доброволни вноски, вероятно ще има обезщетения и за измръзвания, засушавания, преовлажнявания и други загуби. За разлика от досегашното условие държавна помощ да се получава от МЗХГ единствено при напълно пропаднали площи, този път – посочи Костадинов, е постигната договорка компенсации да се изплащат и при 50% щети. Разбира се, те ще се превеждат единствено към стопаните, които доброволно са внесли определената такса към новия фонд.

Според председателя на НАЗ зърнопроизводители със сигурност ще участват с вноски към компенсационния фонд. „Например колегите Ловеч и Велико Търново най-вероятно ще се включат, тъй като местните застрахователи отказват да сключват с тях договори за щети от градушки“, каза той. „Всеки ще си прецени риска и ще реши дали да участва във фонда, но той така или иначе не може без зърнопроизводителите, тъй като ние обработваме 68% от земеделската земя“, каза Костадин Костадинов.

Той посочи още, че според него недоволството на земеделците от българските застрахователи ще накара повече производители да направят вноски към новия фонд. „Защото нашите застрахователи са свикнали само да взимат“, вметна председателят. По думите му вноската към компенсационния фонд няма да е по-малко от определените в последния законопроект за градушки 0,75 лв./дка. Според него размерът на цената е справедлив като се има предвид, че при застраховане на реколтата стопаните плащат между 3 и 5 лева на декар.

Ще мине година докато се изясни как точно ще работи и ще се финансира новия фонд и докато Брюксел одобри предложението, смята Костадинов.

 

Leave a Comment