По-високите цени на пшеница, царевица и ориз вдигнаха индекса на ФАО

Единствено индексът на цените на месото през януари е със спад от 4%
Снимка на ФАО

Снимка на ФАО

6 февруари 2020 г., Рим – Световните цени на храните се повишиха през януари, отбелязвайки четвъртия пореден месец на непрекъснат растеж, съобщават от ФАО.

Индексът на цените на храните на ФАО средно за месеца възлиза на 182,5 пункта, което е с 0,7 процента повече в сравнение с декември и 11,3 процента по-високо от същия месец година по-рано.

Растителните масла, захарта и пшеницата бяха основните фактори за растежа на ценовия индекс, който проследява месечните промени в международните цени на най-често срещаните хранителни продукти в търговията.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО се повиши със 7,0 процента през месеца, достигайки тригодишен връх, като цените на палмовото, соевото, слънчогледовото и рапичното масло се повишиха.

Индексът на цените на захарта FAO нарасна с 5,5%, воден от очакванията за спад в производството на захар в няколко основни страни производители. Този растеж беше смекчен от продължаващото отслабване на бразилската валута и скорошния спад на цените на суровия петрол, което повлия на търсенето на захарна тръстика за производството на етанол.

Индексът на цените на зърнените култури FAO нарасна с 2,9 процента от декември, воден от по-високите цени на пшеницата, последван от по-високите цени на царевица и ориз, главно поради увеличеното търсене и по-бързите нива на обществени поръчки в няколко страни.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се повиши с 0,9%, воден от силното търсене на внос на масло, сирене и обезмаслено мляко на прах.

Междувременно индексът на цените на месото на ФАО напълно обърна 11-месечния си възход и падна с 4,0% през месеца поради намалените покупки в Китай и Далечния Изток, както и големите експортни доставки на свинско и говеждо месо ,

Нова прогноза за световното зърнено производство

ФАО също така пусна нова прогноза за световното производство на зърнени култури през 2019 г., като очаква рекордно ниво от 2,715 милиона тона, което е 2,3 процента повече спрямо предходната година.

Ново резюме на FAO за предлагането на зърно и търсенето на зърно, също публикувано днес, очертава смесени прогнози за фуражни култури в Южното полукълбо, засадени през 2019 г. Прибирането на царевицата в Аржентина ще бъде улеснено от валежи, увеличени култивирани площи, високи вътрешни цени и благоприятни перспективи за износ. Бавните темпове на прибиране на соя довеждат до забавяне на сеитбата на царевица в съседна Бразилия.

В Северното полукълбо се очаква намаляване на посевите за зимна пшеница в Европа поради преждевременни обилни дъждове във Франция и Обединеното кралство, както и при зимните култури в Украйна и Съединените американски щати. По-силни показатели се очакват в Руската федерация, където официалните данни показват рекордно много засети площи със зимна пшеница, както и в Индия и Пакистан.

ФАО повиши прогнозата си за световната консумация на зърнени култури през 2019-2020 г. до 2714 милиона тона, което е с 1,2% повече от предходната година, главно поради значителна официална корекция за повишаване на ставката на САЩ за използваната царевица като фуражно зърно.

Очаква се световните запаси от зърно до края на сезона през 2020 г. да възлизат на 863,3 милиона тона, което е малко по-ниско от първоначалното им ниво. Окончателният глобален показател за съотношението на запасите към обема на консумацията на зърно в момента се прогнозира на 30,9 процента, което отговаря на благоприятно ниво от историческите стандарти.

Прогнозираната световна търговия със зърно през 2019-2020 г. ще нарасне с 2,3 процента до 420,2 милиона тона, което ще бъде вторият най-голям показател в историята, поради увеличаване на доставките на пшеница от Европейския съюз и Украйна в Азия.

Leave a Comment