Между 75-80% от сиренето е не само извън стандарта, но е и вредно

Имената на мандрите нарушители ще бъдат публикувани на сайта на „Активни потребители“

сиренеЕдва 20-25% от сиренето в страната е произведено по българския държавен стандарт, обяви тази сутрин пред бТВ председателят на асоциацията на млечните преработватели Димитър Зоров. Той, заедно със Сергей Иванов от асоциация „Активни потребители“, коментира извършената от БАБХ проверка на сирена в търговската мрежа. Както бе съобщено през седмицата, проверката на Агенцията по храните бе извършена с участието на Комисия за защита на потребителите, двете асоциации на млекопреработвателите в България и асоциация „Активни потребители“. Бяха взети общо 8 проби от млечни продукти за изследване за наличие на немлечни мазнини и по физикохимични показатели. От тях 3 се оказаха в нарушения.

Зоров и Иванов обясниха, че от известно време голяма част от мандрите произвеждат сирене като използват ензими и други химикали, които на практика правят така, че протеините в млякото да поемат огромно количество вода. Така близо 70% от килограм сирене представлява вода. Тази вода обаче е не може да се преработи от организма, нещо повече – вредна е и дори канцерогенна, посочи Сергей Иванов.

Купувайки подобно сирене, потребителят фактически плаща по 18-20 лв. за килограм, изчисли Димитър Зоров. Той обвини за прилагането на новата вредна технология в производството на сирене и търговските вериги, заради постоянния им натиск върху мандрите да смъкнат цените на млечните продукти.

Българските млекопреработватели са заимствали тази технология на производство от напредналите европейски държави. Нашите лаборатории не могат да установят какъв е състава на използваните химикалите. Българското законодателство изостава от новите технологии на Запада, защото според текстовете му подобни практики не са в нарушение. В подобно сирене липсват немлечни мазнини, за да може преработвателите да бъдат наказани за създаване на имитиращ продукт, който се предлага като сирене.

Глобите, които БАБХ ще наложи – от 2 000 до 4 000 лв. при първо нарушение, и 6 000 лв. при второ – са смешни, смятат Димитър Зоров и Сергей Иванов. Според Зоров наказанието за първо нарушение трябва да е от 50 000 до 100 000 лв., а при второ законът трябва да забрани производството в сградата, в която се правят подобни продукти. Причината: След подобна глоба, преработвателите създават нова фирма и продължават да използват базата.

Сергей Иванов съобщи, че веднага след като се получат официалните лабораторни данни от Агенцията по храните, асоциация „Активни потребители“ ще публикува на интернет страницата си имената на фирмите, които произвеждат вредното сирене. Той препоръча спешни промени в законодателството, което контролира храните.

 

Leave a Comment