Десислава Танева: Земеделците инвестират годишно до 1,9 млрд. лв.

десислава танева в Сливен - Кампания 2020

Земеделският министър се среща с над 350 фермери в родния Сливен

За периода 2014-2018 г. земеделският отрасъл е произвел продукция, възлизаща на 7,8 – 8,5 млрд. годишно. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща със земеделски производители в Сливен, която е част от информационната кампания по директни плащания 2020 г. По думите й, продукцията от растениевъдството заема дял от 68,6%, от животновъдството – 23,1%, от селскостопански услуги – 5,9%, а продукцията от неотделими второстепенни селскостопански дейности – 2,4%.

Инвестиции

„Инвестициите, които са направени в аграрния отрасъл, са в размер между 1,3 и 1,9 млрд. лева годишно и представляват 8 % от инвестициите в икономиката на страната. За периода 2014 – 2018 г. стойността им е 7,7 млрд. лева“, посочи земеделският министър.

Тя подчерта, че в световен мащаб България се нарежда сред едни от най-големите експортьори на пшеница, царевица, слънчоглед и ечемик. „Трябва да знаем, че има наистина производства, в които ние можем да се конкурираме с развитите страни в Европа и в света“, отбеляза още тя.

Пред присъстващите министър Танева съобщи, че „Напоителни системи“ ЕАД е в състояние да осигури поливния сезон. „ Няма да има проблем в нито един от регионите на страната по отношение на заявените площи за поливане“, каза още земеделският министър.

Тя посочи, че независимо от трудностите, които съпътстват стопаните, земеделието в страната ни се развива и данните за производство са добри.

Сливен: 48% от прасковите, 9,4 от черешите и над 7% от винените лозя в страната

Десислава Танева представи и данни за област Сливен. „За периода 2014-2019 г. земеделските производители в областта са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер на 474,8 млн. лв., което представлява близо 3,2% от цялото подпомагане в страната“, заяви Танева. По думите й, селското стопанство в региона има значително по-високо влияние в икономиката на областта, отколкото в национален план. За последните 5 години се отчита 5 % ръст на обработваемата земя. Тя посочи, че вследствие на политиките за подпомагане, има общо 9% ръст на площите със зеленчуци, а с 24% е нарастването при трайните насаждения. С около 23% са се увеличили площите със слънчоглед. В областта се намират 48% от заявените общо за страната площи с праскови и нектарни, 9,4% от заявените площи с череши и над 7% от тези с винени лозя.

Сливен: 5% от всички животни в страната

По отношение на животновъдството, най-значимо за Сливенска област е говедовъдството. През 2018 г. тук се отглеждат близо 6% от всички говеда в страната и областта е на второ място по производство на краве мляко. Тук се отглеждат 5 % от животните в страната. „За настоящия период имаме 15% ръст на овцете и 56% ръст на козите. За същия период производството на козе мляко в областта се увеличава почти двойно, при овчето мляко с 11%“, подчерта Танева. Тя допълни, че при биволите 5 % от популацията в страната са на територията на област Сливен. Като цяло се отчита ръст от 72 % в броя животни от тази категория и ръст в производството биволското мляко.

„Най-важната цел на информационната кампания е обратната връзка, която имаме със стопаните“, посочи министър Танева. Тя благодари на присъстващите за добрата комуникация през годините.

В срещата участие взеха над 350 земеделски производители от Област Сливен. Експерти на МЗХГ им представиха начинът на кандидатстване, условията, на които следва да отговорят, както и дейностите, които трябва да изпълняват и да спазват, за да получат финансово подпомагане в кампанията по Директни плащания. Стопаните бяха запознати и с предстоящите приеми по ПРСР 2014-2020 г., както и новостите в сектор „Животновъдство“.

Leave a Comment