30-ина животновъди на протеста пред агроминистерството

Искаме яснота за субсидиите за изранване на добитъка, казаха участниците (обновена)
В отговор проф. Греков информира, че тазгодишните субсидии са ясни и са с 4 млн. лв. повече
животновъдите на протест пред МЗХ

Протестиращите животновъди искат яснота за субсидиите

Не повече от 30-ина животновъди от Националната асоциация се събраха днес на протест пред Министерството на земеделието и храните в 12 часа. Водеше ги председателят Бойко Синапов.

Протестът е заради мълчанието на ведомството за тазгодишните субсидии за есенно-зимния сезон.

Бойко Синапов обясни, че фермерите нямат никакви уверения, че миналогодишните помощи от общо 140 милиона лева за бранша, ще бъдат изплатени и тази тодина. „Съмняваме се, че има пари за нас“, каза той. Протестиращите посочиха, че преди година по това време вече са били наясно, че ще бъдат субсидирани и какъв ще е размерът на помощта, докато сега нямало отговор на въпросите. От Министерството на земеделието и храните дори уволнили съветника Пенка Христова, която отговаряла за бранша. Преди 20-на дни Националната асоциация на животновъдите номинира именно Христова за зам.-министър на проф. Греков. Синапов посочи още, че не е направено нищо и по обещанието на новото управление да въведе ред при стопанисването на пасищата. Сега те били отдавани на хора без нито едно животно, които изнудвали същинските фермери.

От Асоциацията са недоволни и затова, че въпреки обещаната прозрачност, преговорите с Брюксел за финансирането през следващия програмен период  се водят без консултации с бизнеса. „Получаваме по 40 лв. на овца, а колеги в съседни държави – по 40 и дори по 80 евро“, каза Синапов и повтори, че българските производители искат равнопоставеност.

„Малко сме, защото колегите са заети с прибиране на зърното и балиране на сламата“, обясниха животновъдите пред министерството. Те допълниха, че не са довели животни на митинга, тъй като от Агенцията по безопасност на храните не им разрешили.

Вчера представители на други животновъдни сдружения в страната заявиха пред АгроПловдив.БГ, че са взели решение да не протестират по две причини. Първо, в момента „ден година храни“, посочи Танчо Колев от Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите. И второ – трябва да дадем възможност на министър Греков да навлезе в трудния си ресор.

По-късно от агроминистерството публикуваха официална позиция за протестите. Ето я:

По повод протеста на представители на Националната асоциация на животновъдите в България, Министерството на земеделието и храните държи да подчертае, че сред приоритетите на Министерството е укрепване на сътрудничеството с браншовите организации в областта на земеделието. Точно поради тази причина министър Греков организира среща с браншовите организации в земеделието още в първите дни след встъпването си в длъжност. 

На 7-ми юни представителите на браншовите организации се съгласиха с предложението на министър Греков до края на месеца да подадат документи за легитимност, в които да заявят своите представители, членска маса, териториални структури и сфери на действие.

Преди уговореният на срещата срок да изтече една от животновъдните браншови организации насрочи протест пред МЗХ, в противоречие с договорката от срещата във ведомството.

МЗХ е категорично, че за настоящата година средствата за национални доплащания са съгласувани с ЕК. В кампания 2013 г. ще бъде запазено подпомагането на глава животно, като осигурените национални доплащания са в размер на 144 млн. лева. Това са с 4 млн. лева повече от предходния период. Както е планирано първият транж ще бъде изплатен през месец октомври.

Leave a Comment