Коронавирусът не се пренася с храна. Малко вероятно е да се предаде чрез потребителски стоки

Засега вирусът е установен при 37 души в осем държави в Европа

Коронавирусът, който бе установен в Китай още от декември 2019 г., не се предава чрез храна и е малко вероятно да се предаде чрез потребителски стоки, информира Центърът за оценка на риска по хранителната верига, като се позова на Германският Федерален институт за оценка на риска (BfR).

В съобщение от 29.01.2020 г. , BfR определя като малко вероятна възможността за пренасяне на новия вид коронавирус чрез консумация на замърсени храни или чрез контакт с потребителски стоки. Институтът отправя препоръки, свързани с хигиената на храните. Според експертите от BfR, предаването на познатите до момента коронавируси на хората става обикновено чрез въздуха, като „капкова инфекция“. За да се случи това, е необходим тесен контакт с животно пренасящо вируса или заразен човек. Според актуалните научни познания, все още няма доказателства за възможността за заразяване на хората чрез контакт с продукти, потребителски стоки или чрез храна, дори и при настоящата епидемия.

разпространение на коронавируса в ЕвропаПо данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), от 31.12.2019 г. до 10.02.2020 г. броят на лабораторно – потвърдените случаи на новия коронавирус (2019-nCoV) в световен мащаб е 40 553, а броят на смъртните случаи е 910. Само един от смъртните случаи е докладан извън Китай, във Филипините. Потвърдените 37 случаи в Европа, към момента са разпределени както следва: Германия (14), Франция (11), Италия (3), Обединеното Кралство (4), Белгия(1), Финландия (1), Испания (2 ) и Швеция (1).

Принципно Германският Федерален институт за оценка на риска препоръчва стриктно спазване на хигиенните правила при манипулиране и подготовка на сурово месо и месни продукти, като се има предвид, че в тях може да има и други патогени. Общите хигиенни насоки свързани с храните са:  съхранявайте и приготвяйте суровите месни продукти и другите храни отделно, особено ако последните не са били термично обработени; измивайте обилно с топла вода и препарат оборудването и повърхностите, които са били в контакт със сурови месни продукти; изхвърляйте незабавно опаковъчните материали и водата от размразените продукти; измивайте старателно ръцете си с топла вода и сапун; приготвяйте внимателно ястията от сурови месни продукти, което означава, че в центъра на продукта трябва да бъде достигната температура от минимум 70 °C за не по-малко от 2 минути!

Все още не е напълно ясно дали животните са представлявали източник на инфекция при епидемията в Китай, въпреки предположенията, че вирусът произхожда от диви животни.

В допълнение, според експертите от ECDC, настоящите изследвания свързват коронавирус (2019-nCoV) с определени видове прилепи, но не се изключва участието на други животни. Няма доказателства, че домашните животни (например кучета или котки) представляват по-голям риск от инфекция отколкото хората. Като обща предпазна мярка, е необходимо да се спазват основните принципи на хигиена при контакт с животни.

Leave a Comment