Възможно ли е пчелите да извършват растителна защита? Да, отговарят от Канада

Създаден е биофунгицид, който, поставен на прелката на кошера, се разнася към цъфтящите растения от пчелите

пчела, рапицаСъздаден е първият фунгицид, който се използва единствено с помощта на пчелите, разкри д-р Марек Корбас по време на форум на производители на зърнени култури в Полша.

Vectorite е органичен фунгицид, съдържащ микроорганизъм, наречен Clonostachys rosea, щам CR-7, съобщава ученият, цитиран от полското издание Farmer.pl.

Биофунгицидът е произведен от канадската компания Bee Vectoring Technology (BTV). Той е одобрен за използване от Агенцията за защита на растенията и околната среда на САЩ (EPA) и е разрешен за употреба в култури като ягода, боровинка, домати, ябълки и слънчоглед за защита срещу гъбни полести, които са виновниците на сивата плесен, гниене и плодовото гниене.

Този агент е под формата на прах и се поставя в специални тави на изходите от пчелните кошерите. Кошерите са специално проектирани и изградени за тази цел, така че пчелата, която излита от кошера, да „хване“ активното вещество по краката си и да пренесе фунгицида, блокиращ развитието на гъбните спори при посещение на цъфтящите растения. Благодарение на този метод прилагането на препарата е по-прецизно насочено, ефективно и се разтяга във времето за почти целия период на цъфтеж. В същото време Clonostachys rosea е безопасна за пчелите, така че пчеларите не трябва да се притесняват от смъртност.

Интересното е, че се предвижда регистрация на продукта и за рапица. В Канада този метод вече е широко използван в защитата на Canola (пролетна рапица) и е много ефективен в борбата срещу сивата плесен и гниенето. В бъдеще продуктът може да се появи в Европа и Полша, тъй като в момента в Швейцария се провеждат пилотни проучвания, използващи пчелите и фунгицида Vectorite.

В близко бъдеще производителят също възнамерява да започне тестове за използването на продукта в борбата със склеротинията на рапицата.

Leave a Comment