Десислава Танева отново обвини НАЗ за забавената система за тотална градозащита

Десислава ТаневаЗемеделският министър Десислава Танева отново обвини Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за забавената система за цялостна градозащита на земеделските култури – с ракети и чрез самолети. Тази сутрин пред бТВ тя обясни, че за първи път идеята за самолетния способ се е лансирала през 2016 г. През 2018/2019 г. НАЗ е отказала да подкрепи законопроекта, който предвижда внасянето на задължителни такси от страна на земеделските производители за финансиране опазването от градушки. „Зърнопроизводителите обявиха стачна готовност“, поясни министърът.

Така се е наложило земеделското министерство да проучи опита на други държави и да стигне до идеята за създаване на взаимоспомагателен фонд към Разплащателна агенция. Тази идея бе оповестена миналата седмица по време на националния форум на Асоциацията на земеделските производители в България.

Земеделският министър посочи, че новият фонд ще се финансира от незаработила до момента мярка за управление на риска по ПРСР. Тази година се очаква нотифицирането й. Другите източници на финансиране са двете държавни помощи, от които Десислава Танева посочи схемата за обезщетение при щети, нанесени от климатични и природни бедствия. От миналата седмица стана ясно, че другата държавна помощ, която ще се влее в новия фонд, са застраховките за земеделска продукция, от която се ползват производителите на плодове и зеленчуци. Третият източник на средства ще са доброволните такси на земеделците. Те ще са диференцирани и определени на база култури и площи. Онези фермери, които не се включат с такси, няма да получат обезщетения при градушки.

„В Унгария подобна система за защита от градушки съществува от 10 години и вече се разработва система за обезщетения при суша“, даде пример министърът.

Министър Танева съобщи още, че до два месеца ще заработи полигон с ракетни площадки за защита от градушки край Шумен. Тя уточни, че не са искани от държавата допълнителни средства, всичко новосъздадено до момента (миналата година се откриха два нови полигона – б.р.) е направено със собствени средства на Агенцията за борба с градушките.

От разговора не стана съвсем ясно кога ще се въведе самолетният способ, но след като Взаимоспомагателният фонд все още е идеен проект и липсва нотификация за мярката за управление на риска, вероятно той няма да се прилага от тази година. Още повече, че и земеделските вноски ще станат възможни от догодина.

 

Leave a Comment