Вносът на зеленчуци пада, износът на череши, вишни и малини расте с 62%

BASF
В страната са внесени 62 хил. тона ябълки, което е с над 15 хил. тона от всички плодове, които сме експортирали

През периода януари-ноември 2019 г. вносът на пресни зеленчуци в България намалява с 6,6 тона (-2,6%), но вносът на пресни плодове расте с почти 21 тона (+7%). За същия период българският износ бележи значителен спад. Експортът на зеленчуци е с 8,6 тона по-малък (-13,2%), а на плодове се е свил с 6,09 тона (-11,3%). Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), обработени от земеделското министерство.

внос-износ плодове и зеленчуци 2019 г.

 

Намалението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на по-малките доставки на домати – с 4,3 хил. тона (5,3%), краставици и корнишони – с 4,1 хил. тона (16,8%) и пиперки – с 2,4 хил. тона (8%). Понижение се отчита и при морковите и репите, гъбите, зелето и чесъна – с между 7% и 68%, най-значително при чесъна. От друга страна, вносът на лук и шалот нараства с 15,3%, а този на картофи – с 6,6%.

При пресните плодове водещ остава вносът на цитрусови плодове и банани с общо 149,2 хил. тона (близо половината от целия внос на пресни плодове за единадесетте месеца на 2019 г.), с 3,7% по-малко на годишна база. Голям дял (около 20%) заема и вносът на ябълки, който достига 62,3 хил. тона. Сред останалите плодове, внасяни в по-съществени количества, увеличение се наблюдава при доставките на дини, черупкови плодове, пъпеши, киви, ягоди и череши (в границите от 1,4% до 68,5%), а намаление – при тези на праскови, круши и грозде (в рамките на 2,1% – 29,8%).

До ноември 2019 г. от страната са изнесени 42,6 хил. тона пресни зеленчуци и 47,7 хил. тона пресни плодове, което е съответно с 16,9% и 11,3% по-малко на годишна база. Общият износ на пресни зеленчуци се свива основно вследствие на намаление на реализираните извън страната количества сладка царевица – с 95,7% и бобови зеленчуци – с 22,3%. Понижение се отчита и при експорта на картофи, домати, тикви, патладжани и чесън – в рамките на 1,1% – 35,5%, най-значително при чесъна. От друга страна, износът на лук нараства близо два пъти, а този на краставици, гъби, зеле и пиперки – с между 7,2% и 16%.

Намалението на общия износ на пресни плодове за единадесетте месеца на 2019 г. се дължи главно на спад на отчетения реекспорт на цитрусови плодове с 6,4 хил. тона (20,1%). По-малко са и изнесените черупкови плодове, праскови, кайсии, пъпеши и грозде – с между 12,2% и 73%. Същевременно, износът на череши, вишни и малини нараства от 62% до над два пъти на годишна база, а този на дини и ябълки – с по 2%.

 

Leave a Comment