Комисар Войчеховски с критики в Twitter към интензивното животновъдство

Януш ВойчеховскиКомисарят по земеделие Януш Войчеховски иска да овладее въздействието върху околната среда от интензивното животновъдство, но освен групите за хуманно отношение към животните, призивите му досега се срещат със смесени реакции, съобщава електронното издание Euractiv.

Във Франция, Италия и Полша се отглеждат по-малко от 80 прасета на 100 хектара използвана земеделска земя. Същата цифра прасета нараства до 452, 473 и 690 на 100 хектара в Белгия, Дания и Холандия, заявява полският комисар в Twitter.

„Като част от Зелената сделка ще бъде необходимо да се обърне внимание на проблема с интензивното свиневъдство в някои страни от ЕС, тъй като селското стопанство трябва да бъде устойчиво“, добавя Войчоховски в порицателни коментари към страните от Северния ЕС.

Полският комисар продължава сравнението си в последващ туит. Позовавайки се на данни от отглеждането на добитък, той каза, че броят на кравите на 100 хектара земеделска земя достига средно 43, 47, 59 и 67 в Полша, Италия, Дания и Франция.

Но в Белгия и Холандия цифрите надхвърлят 170, посочи той.

Коментарите на Войчеховски бяха добре противоположно. Според представители на Европейската комисия и двата туита трябва да се разглеждат като негово лично мнение по въпрос, който е особено скъп за него.

Източници на Комисията поясняват, че изпълнителната власт на ЕС ще гарантира, че националните стратегически планове за селското стопанство се оценяват според стабилните климатични и екологични критерии. Те ще насърчават използването на устойчиви практики като прецизно земеделие, биологично земеделие, агроекология, агролесовъдство, както и по-строги стандарти за хуманно отношение към животните.

Leave a Comment