Новата мярка за застраховане на грозде отваря след 4 май

Експортирали сме 64 млн. литра вино през 2019 г., съобщи в Русе Десислава Танева

Десислава Танева, Русе, Трифон зарезан

За първи път по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 (НППЛВС) тази година след 4 май ще бъде отворена мярката „Застраховане на реколтата“, съобщи на празника на Трифон Зарезан в Русе земеделският министър Десислава Танева. Според нея, трябва да се работи в посока за превенция на последствията от климатичните изменения. Мярката „Инвестиции в предприятия“ е променена, като освен за инвестиции в активи, за първи път ще се допуснат и строително-монтажни дейности за ремонт, изграждане, надграждане на сгради, в които се произвежда или съхранява вино, информира министърът.

Преди това приемът по мярка „Популяризиране в трети държави“ от НППЛВС ще стартира от 17 февруари, като условията са по-добри за производителите на вино.

„61% от всички лозови насаждения у нас са вписани в европейския регистър за Защитено географско указание и Защитено наименование за произход“. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на ритуалното зарязване на лозя в село Нисово, област Русе, по случай празника Трифон Зарезан. Тя уточни, че това е много важно, защото дава възможност на съответните производители да се брандират за своя регион и да гарантират за местното качество.

Земеделският министър припомни, че българското земеделие е на прага на новия програмен период и новата Обща селскостопанска политика (ОСП). „Тази година очакваме приключване на всички европейски актове, които ще ни дадат регулаторната рамка. По нея България ще изработи своя Национален стратегически план, в който ще намери място лозаро-винарският сектор, както и НЛВП. Това е част от реформата на новата ОСП“, поясни министър Танева.

Тя подчерта, че секторът се развива с възходящ темп, прилагайки Програмата. Лозовите насаждения в страната са малко над 60 хил. ха., като част от тях са изградени по мярката „Преструктуриране и конверсия на лозята“. За миналата година са създадени близо 8500 дка нови лозови масиви.

При износа също има възходящ тренд. Всяка година той се нараства с еднакъв темп на растеж. За 2019 г. страната ни е реализирала износ от 64 млн. литра вино. Пазарите са Западна Европа, Китай, САЩ. Винопроизводителите също се увеличават, като избите с разрешение наброяват 282.

Министър Танева честити празника Трифон Зарезан и пожела на всички производители една добра година с богата реколта.

Leave a Comment