НБО предлага: За плодове и зеленчуци до 50 ха – 100% обвързана подкрепа, над – 1%

цъфнало дървоВ свое становище, адресирано до земеделския министър, Националната Био Асоциация (НБА) предлага корекции в Наредба 3, която касае условията и реда за прилагане на директни плащания. По-точно, асоциацията предлага промени, които се отнасят за обвързаното подпомагане за плодове и зеленчуци (без оранжерийните), а също и за протеинови култури.

Основното искане на НБО е да се наложи таван при плащанията и той да е до 50 хектара. Плодове, зеленчуци и памук, отглеждани на площ до 50 ха, да получават 100% от подпомагането, а за площи надхвърлящи граничното число субсията да е 1%, предлага НБО.

Ето как Националната Био Асоциация мотивира искането си (със съкращения):

Уважаема г-жо Министър на земеделието,храните и горите,

Ние, представителите на Национална Био Асоциация, бяхме силно изненадани и притеснени от изнесените факти от страна на държавната администрация в лицето на Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“ – РА, относно изключително високия процент на злоупотреба в сектор „Растениевъдсво“, по отношение на схемите за директни плащания и по специално тези, обхващащи обвързаната подкрепа. Категорично подкрепяме Вашите усилия за пресичане на всякакви възможностти за злоупотреби и създаването на изкуствени условия и/или измама по визираните схеми и мерки.

Както знаем, основен принцип на правото е защитата на публичния интерес пред частния, като в този ред на мисли, смятаме че е изключително наложително ограничаване на възможността на лица да злоупотребяват с начините на финансиране по линия на схемите на директните плащания. От изнесената информация от администрацията на МЗХГ и ДФЗ, ние правим следните изводи :

– На заявени площи по схеми за обвързана подкрепа – изцяло липсва засята култура или културата се различава от заявената;

– Тенденциозно се засяват култури включени по схемите за обвързана подкрепа, чиято реколта впоследствие не се прибира, а се цели отчитането единствено на „фиктивна дейност“…

По отношение на стопанствата с над 50 ха с плодове, това са изключително рентабилни и конкурентоспособни стопанства, които получават т.н. икономия от мащаба и не е необходимо разходване на публични средства, по отношение на тяхното „свръх“ подпомагане, тъй като те получават достатъчно доход от дейността си. По този начин съобразно изнесените данни около 30% от бюджета по схемите няма да бъде „източен“ от земеделски стопани с фиктивна дейниост и ще се разпредели пропорционално върху всички останали реални земеделски производители.

Имайки предвид всичко изложено в настоящено СТАНОВИЩЕ, ние Ви предлагаме следните текстове, които вече са приети по мярка 10 „Агроекология и климат“ и мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР, а именно в ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ § 1 За Кампания 2020 и следващите на подпомагане по схемите за директни плащания подпомагането се извършва по следия начин :

1. За култури от групата на чл. 18,т.9,т.10,т.11,т.12,т.13,т.14 и т.16 се подпомагат както следва:

а) за площи до 50 ха подпомагането е в размер на 100% от финансовото подпомагане от годишното плащане на хектар;

б) за площите над 50 ха. подпомагането е в размер на 1 % от годишното плащане на хектар от финансовото подпомагане.

Пълният текст може да прочетете ТУК

 

Leave a Comment