Китайският мед заплашва оцеляването на пчеларите в ЕС. Браншът иска спешни действия

В Европейския съюз се внася ежегодно към 80 хил. тона мед от Китай, който е над 3 пъти по-евтин заради добавянето на захарен сироп

базар на медЕвропейските производители на пчелен мед призовават да бъде изготвен план за спешни действия, за да се запази секторът от спад в производството в ЕС и ръст на евтин внос.

Изправени пред критичната и изключително променлива пазарна ситуация, производителите на мед в ЕС, заедно с асоциацията на земеделските производители COPA-COGECA, отправиха апел за решителен и бърз отговор от Брюксел, съобщава Euractiv.com.

Секторът е в криза, след като през 2019 г. производството на мед намаля, а цената не се повиши заради увеличения евтин внос, според доклада.

В настоящия си вид ЕС не произвежда достатъчно мед за задоволяване на собствените си нужди и внася около 40% от мед от трети страни.Европейските производители се борят с увеличения внос на ниски цени, особено от Китай (но също Украйна и Мексико), с които пчеларите на Стария континент не могат да се конкурират. От 2013 г. ЕС внася средно 80 000 тона мед годишно от Китай, както и хиляди тона от Украйна и Мексико.

Докато средната цена на китайския мед е била 1,24 € / кг през 2019 г., средните производствени разходи в ЕС са били 3,90 € / кг през 2018 г. Освен това цените на меда в основните страни вносители продължават да падат.

Разликата в цените може „да се обясни единствено с голямото добавяне на захарен сироп, който е по-евтин като производство и трудно откриваем от граничния контрол в Европа. Методът на производство на мед в Китай не отговаря на европейските стандарти, заявяват в нов доклад от асоциацията на земеделските производители Copa-Cogeca.

Според Етиен Бруно, председател на работната група Copa-Cogeca по меда, „ако ситуацията на пазара не се подобри, европейските пчелари, които получават значителна част от доходите си от пчеларството, няма да могат да продължат“. Това заплашва съществуването на повече от 10 милиона кошера в целия ЕС.

Той добави, че пчеларството и услугите по опрашване, които предоставя, заедно с дивите опрашители, са от съществено значение за европейското земеделие и градинарство, както и за биологичното разнообразие. Следователно тази ситуация застрашава и други сектори.

Понастоящем медът е регулиран в ЕС от Директивата за меда, но изискванията за деклариране на произхода на меда са изключително ниски.

Етикетите могат да бъдат „смес от мед от ЕС“ (напр. Смес от мед от повече от една държава-членка), „смес от мед извън ЕС“ (смес от мед от повече от една държава извън ЕС), „смес от ЕС и медове извън ЕС“ (напр. смес от мед и извън ЕС).

Наред с други препоръки планът за действие призовава ЕС да гарантира, че всеки мед, внесен от трети страни, е в съответствие с определението на ЕС за мед.

Copa-Cogeca също така призовава за създаване на европейска референтна лаборатория за мед в тясно сътрудничество със Съвместния изследователски център, както и европейска обсерватория на пазара на мед.

Leave a Comment