Панахида за Левски

Levski_3На 18 февруари 1873 г. Васив Иванов Кунчев – Левски, наричан още Дякона, умира обесен до пазара в София.

В последните си мигове Дяконът се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов. В изповедта си казва: „Каквото съм правил, в полза народу е“ и помолил прошка от него и от Бога, а в молитвите си да бъде споменаван като йеродякон Игнатий.

Свещеникът поп Христо Стоилов разказва като очевидец следното за смъртта на Левски: „Дяконът се държа юнашки. Каза, че наистина той е първият, но че след него са хиляди. Палачът му наметна въжето и ритна столчето. Аз се просълзих и се обърнах към „Св. София“, за да не видят турците, че плача, и си тръгнах.

Михаил К. Буботинов също дава описание: „И ето, че се зададе губернатора на каляска със свитата си, състоящата се от десетина души. Веднага след тях биде приведен на средата на мегдана, току-що извадений из тъмницата Васил Левски, конвоиран от един взвод заптии и 4 взвода аскер, облечен в костюма си, както е бил хванат от властите при ханчето, с тежки окови на нозете, но без присъдний иллям на гърдите. Мазхар паша, обърнат към свещеника, заповяда му да се приближи при Левски и свободно да извърши верозаконните потреби. Щом се приближи свещеника при Левски, пашата се оттегли на 7-8 разкрача и същевременно даде знак да направят същото и хората от свитата му. …

Що за себе е изповядал в случая Левски, не е могло да бъде предадено от свещеника-изповедник. Обаче в общи думи: отец Тодор ми е приказвал, че Левски стоял бодър и в присъствие духа казал: „В младините си бях иеродякон Игнатий, напуснах службата в съзнание, че бях повикан да изпълнявам друга, по-належаща, по-висока и по-свещена служба към поробеното отечество, която … дано!“ Тук Левски се просълзил и помолил свещеника да се помоли Богу за йеродякон Игнатий … „

Официално поклонението пред героя се чества днес, 19 февруари. В Пловдив 147-та годишнина от смъртта на патриота ще се отбележи на централната алея на Бунарджика от 10.00 часа. Преди това, в 9.00 часа в храм „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида, оглавен от ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров – председател на храма. Слово пред паметника ще произнесе Павлина Николова – зам.- председател на Общински комитет „Васил Левски“ Пловдив. Водещ на възпоменателното честване ще е Златко Павлов. Ще присъстват граждани и управляващите Пловдив.

Leave a Comment