Тръгва голямото изложение за земеделие, храни и вино в Пловдив

Агра 2019, първи ден. Млада посетителка си почива от дългото обикаляне. Ако отидете на Агра, Винария и Фудтех  в Пловдив бъдете готови да изминете поне 5 км.

Агра 2019. Млада посетителка си почива от дългото обикаляне. Ако отидете на Агра, Винария и Фудтех в Пловдив бъдете готови да изминете поне 5 км.             Архивна снимка на Агро Пловдив

Днес от 11:30 часа земеделският министър Десислава Танева ще отреже лентата на шестото издание на голямото изложение за земеделие, храни и вино в Международен панаир Пловдив. То включва изложбите Агра, Фудтех и Винария. В откритите пространства на панаира както всяка година ще се предлага овощен и декоративен посадъчен материал, ще бъде разположена и земеделска техника.

Сред новостите, които ще могат да се видят на Агра 2020 са многофункционална машина, предназначена за насаждения с рози, с която може да се пръска, да се прави резитба, да се бере и транспортира цвят от маслодайна роза. Разработката е на учени от институт „Никола Пушкаров“. Те предлагат и иновативен метод за очистване на земеделски земи от тежки метали. Използват се растения, които извличат вредните наноси.

Институтът за космически изследвания и технологии ще покаже за първи път на „Агра“. интегрирана система за дистанционно определяне на състоянието на посеви,  която е новост от европейски мащаб. Земеделските земи се заснемат с дрон, а информацията се записва и анализира в сървър.

Европейска новост е и платформата за електронна търговия със зърнени, маслодайни и бобови култури, разработена от българска компания.

 

Leave a Comment