Земеделският панаир в Пловдив открит, палатата за вино и храни веднага се напълни

Голямото панаирно изложение за земеделие, храни, вино и оборудване в Международен панаир Пловдив бе открито днес към 12 часа, след което вратите за посетители се отвориха и това се усети веднага в палатата за дегустации на вина и храни.

Час преди земеделският министър да среже лентата, три саксофонистки свиреха на Фудтех „My way“, което придаде неизбежна елегантност на изложбата, а сигурно подобри към още по-добро вкуса на вината, които чакаха да бъдат дегустирани.

Фудтех 2020

По-късно пристигна и министър Десислава Танева, поздравявайки пътьом познати лица. В словото си при откриването, тя припомни, че земеделието е в ключова година, през която предстои да се види с какъв европейски бюджет ще разполага сектора и какви приоритети ще очертане националния стратегически план, който ще започне да се обсъжда към средатата на 2020 г. Зелените мерки за опазване на околната среда тепърва ще се утвърдят и Танева призова браншовите организации към активност в предложенията. Министърът заяви, че инвестициите, които се влагат в земеделието от страна на производителите са многократно по-големи от субсидиите, раздавани от Програмата за развитие на селските райони. Като цяло агробизнесът влага 8% от всички инвестиции в страната. А ПРСР разпределя годишно 1,3-1,9 млрд. лв.

Десислава Танева, Агра 2020

Като влезе най-напред в Палата 6, където са разположени институтите към Селскостопанска академия, министърът се насочи най-напред към Добруджанския институт. Поговори с директора Илия Илиев, който очевидно искаше да

Директорът Илия Илиев в разговор с министъра

Директорът Илия Илиев в разговор с министъра

сподели проблем. Но също така очевидно празничният ден не бе подходящ за оплаквания и доц. Илиев смутено се усмихна. По-късно стана ясно, че той е притеснен заради обработването на обширната земя към института – 21 хил. дка. Институтът не е успял да участва и по иновативната мярка 16.1, защото в последния момент земеделският производител, който трябва да участва в групата, се е отказал. В крайна сметка условията по мярка 16.1 очевидно не са написани както трябва, тъй като за разлика от останалите инвестиционни мерки, при които кандидатите са много повече от парите, при 16.1 ще останат неусвоени средства

Най-много посетители по традиция събраха щандодете на Института по зеленчукови култури в Пловдив, където предлагаха пакетчета със семена, и Земеделският институт в Стара Загора. Земеделският институт дори разполагаше с еднодневни пиленца от линия за месо и яйца, за закупуването на които веднага се появиха кандидати.

пиленца, Агра 2020

Едно козле от породата Боер на „Агро Юстина“ игриво скочи върху преградата в опит да поиграе с малко момиче, дошло с баща си на изложбата в палата 6. Детето възхитено занемя.

Агра козле Бойер и дете

В палатата на Фудтех – №11, производител на шафран от Девин разказа, че пазарът на тази ценна билка засега е мит. Но той продължава да го търси – на биоизложението в Нюрнберг BioFach, на Агра и на други места. „Твърди се, че ще изнасяме за Китай! Няма нищо вярно“, каза човекът. Той предлагаше биологичен шафран в кесийки. Иначе микроклиматът и почвата в Девин са идеални за шафрана и е абсолютно вярно, че в българската реколта е сред най-качествените в света.

Изложителят на шафран

Изложителят на шафран

От шанда на лютеница „Траки“ разкриха, че потребителите наистина трябва да четат етикета, за да разберат коя е най-качествената лютеница. „Ето, в съдържанието на нашата има 70% пипер – български, наше производство. А доматеното пюре също е българско, купуваме го от Пазарджик“, посочи служителка на фирмата, като допълни, че пиперът прави вкусът на лютеницата отличен, а е и доста по-скъп от доматите.

Арониада предлагат и вино от рози

Арониада предлагат и вино от рози

От „Арониада“ са подредили на щанда бутилки с натурален, леко стипчив сок, изобилен с витамини. „Той определено има лечебни свойства, пие се по 30 грама на ден и засилва имунна система. Полезен е и за диабетици“, разказаха от фирмата. „Арониада изнася сокове на четири континента, японците предплащат производството му, за да са сигурни в доставката.

Маслото от черен кимион лекувало всичко, казват

Маслото от черен кимион лекувало всичко, казват

И протеин за спортисти

И протеин за спортисти

Филета, сирена, кашкавали, печено месо, сладкиши и много тахани – включително и от собствено производство лешници, могат да се закупят от Фудтех.

Участниците във Винария тази година заемат по-малка площ по неизвестни причини. При винарните беше пълно с дегустатори, които се опитваха да разберат по вкуса на южен склон ли е расло гроздето, а също и други, които просто пийваха.

За пръв път тази година има мини изложба и на месодайни говеда – бикове.

Голяма част от първите посетители напуснаха панаира с овощни разсади.

Агра 2020

Leave a Comment