Десислава Танева: Ако чиновник можеше да измисли зелените мерки, щеше да е на полето

Танева, Агра 2020„Това което ще посеем тази година, ще му берем плодовете през целия нов програмен период от 2021 до 2027 г. Това е най-важната година за българското земеделие. Безспорно може и следващата година да се окаже важна, ако някои процеси, които не зависят от нас, се забавят още. Но не ми се вярва, защото забавянето вече е твърде голямо.“ Това заяви пред журналисти след откриването на изложбата Агра 2020 земеделският министър Десислава Танева.

„Националният стратегически план ще имплементира всички мерки – и по директни плащания, и по ПРСР за подкрепа на всички видове земеделски производства, като акцентът отново е да подкрепим зелените практики. И за да нямаме формално изпълнение на изискванията и всъщност да не постигнем ефекта, който обществото очаква, ние трябва да бъдем най-креативни и иновативни, и да ползваме това, което може да се приложи в нашите условия. Или да видим практиките на най-напредналите в земеделско отношение и да стъпим на науката. Чиновник не може да измисли тази мярка, ако можеше, щеше да работи на полето“, каза още министърът.

По повод анализа на Института за политики и развитие (виж ТУК), ДесиславаТанева заяви още, че нито един собственик не може да загуби земята си на основание давност или по причина, че му е администрирана по причина на споразуменията. „Споразуменията са едногодишни, имотите са строго индивидуализирани – всяко бяло петно е с ясен собственик и идентификация“, каза тя. Земеделският министър потвърди, че доста от собствениците на „бели петна“ не теглят внесените ренти, но парите стоят. Давността за изтеглянето им е 10 години, след което ги губят.

Leave a Comment