Отпуснаха 8 млн. лв. за растителна защита при рози, обаче разрешен препарат няма

Христо Николов

Христо Николов

За пръв път този сезон производителите на маслодайни рози могат да се възползват от подпомагане при провеждането на растителна защита срещу вредители, каквато ползват от години производителите на трайни насаждения. Оказа се обаче, че в базата данни към Българската агенция по безопасност на храните липсва регистриран продукт за третиране на маслодайни рози.  „Така 27-те лева на декар, които трябва да получим за зимните растителнозащитни дейности, могат да останат неусвоени“, разказа пред Агро Пловдив Христо Николов, председател на Професионалната организация на розопроизводителите в България. Наскоро от земеделското министерство обявиха, че увеличават обичайния бюджет от 22 млн. лв. с 8 млн. лв. именно заради включването в подкрепата и на маслодайните рози.

Христо Николов поясни, че досега през годините производителите на рози са извършвали растителна защита с продукти, които са ефикасни и при маслодайните рози, но не са регистрирани за прилагане при тях. Така направените за третиране разходи няма да могат да бъдат признати и съответно помощта няма да бъде изплатена.

Парадоксът – има пари-няма достъп – вече е сведен до министерството. От агенцията по храните са обещали бързи действия, за да може браншът да се възползва от помощта.

Според обявените условия, до 6 март стопаните на трайни насаждения, в това число и маслодайни рози, трябва да подадат заявления за кандидатстване, а до 10 април да представят фактури за използваните продукти. Помощта трябва да се изплати до 22 май.

 

Leave a Comment