8 аграрни министри поискаха с декларация изравняване на директните плащания

Те настояват също Многогодишната финансова рамка на ЕС да предвиди завишените разходи на фермерите при прилагане на Зеления пакт

Министрите на земеделието на България, Полша, Чехия, Унгария, Естония, Латвия, Литва, и Румъния подписаха декларация за съвместна позиция по реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) във Варшава. Това стана по време на Конференция на високо равнище относно бъдещето на ОСП, в контекста на новите предизвикателства. На събитието присъстваха европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски и земеделските министри на България, Полша, Чехия, Унгария, Естония, Латвия, Литва, и Румъния.

В декларацията държавите заявяват, че външната конвергенция (изравняване на субсидиите между страните-членки) на директните плащания е от съществено значение, за да се осигурят равни условия на всички земеделски производители в ЕС, по отношение изпълнението на целите на Съюза в областта на климата. В декларацията се подчертава, че изравняването на субсидиите не трябва да се случва за сметка на държавите членки, които са под средното ниво на директни плащания.

Според участниците в срещата, прилагането на Зеления пакт, в областта на земеделието, ще означава по-устойчиво прилагане на химикали в селското стопанство, повишена защита на почвите, водата и въздуха, както и прилагане на климатични и екологични мерки в целия производствен цикъл. Тези нови стандарти ще изискват по-високи разходи от преди, инвестиции в екологични технологии, устойчиви решения и нови работни места. По-високите нужди трябва да бъдат отразени при приемането на Многогодишната финансова рамка. Съгласие бе постигнато и по необходимостта бюджетът да запази своите нива от 2014-2020 г., което е оправдано от новите изисквания, произтичащи от Зелената сделка.

Според министрите, социалната и икономическа стабилност на земеделието следва да бъде постигната заедно с екологичната устойчивост на сектора. В реформираната политика следва да бъдат запазени целите и техните положителни ефекти, насочени към нуждите на различните сектори на производството. Такива са обвързаната подкрепа и националната преходна помощ. Спецификата на всяка държава членка, в т.ч. структура и заетост в стопанствата, следва да бъде отчетена при прилагането на директните плащания.

Leave a Comment