Иван Дражев, Кортева: Optimum® AQUAmax® хибридите са най-отглеждани в България. Едва 1-2% от царевицата е поливна

Царевицата и слънчогледът са най-рентабилните култури в последните години

Иван Дражев

От 5-те най-нови хибриди царевица, три вече са продадени

В България площите на царевица, която се отглежда при поливни условия, са не повече от 1-2%. А точно в условията на поливно земеделие тази култура може да развие пълния си потенциал и да достигне добив от 2 тона/дка и повече, информира Иван Дражев, маркетинг мениджър на Corteva agriscience ™. Той припомни, че в Царевичния пояс на САЩ от години се провежда уникално състезание между фермери за това чие поле е №1 по добиви. Вече три поредни години хибрид на Кортева/Пионер печели надпреварата с резултати от над 3 тона от декар. Разбира се, тези количества се получават единствено, ако царевицата е отглеждана интензивно и е поливана. (По данни на статистиката на земеделското министерство у нас средният добив от царевица през 2019 г. е около 600 кг/дка – б.р.)

И тъй като в България напоителните системи са разбити повсеместно, земеделците търсят най-вече AQUAmax® хибриди. Те са по-устойчиви на сухи стресови условия и в същото време дават много добри добиви, като при сухи условия дават с 5 до 10% по-високи от не AQUAmax хибридите. А ако вегетационният сезон се случи нормален и с валежи, добивите от AQUAmax® групата могат да достигнат 1500-1700 кг/дка при царевица. Иван Дражев показа колко търсени са тези хибриди с няколко цифри: От 10-те най-продавани хибриди царевица в България, 9 са на Кортева-Пионер. От тях пък 6 са Аквамакс. Така е и в Румъния, Сърбия, Унгария.

„Де факто Optimum® AQUAmax®  хибридите са внедрени повече от 10 години в практиката у нас и не случайно фирма Пионер бе пионер във внедряването на тези нови хибриди в България. След нея всички останали конкурентни селекционни компании започнаха също да създават такива хибриди“, припомни маркетинг мениджъра. Всеки нов хибрид на Corteva е по-добър като добив, устойчивост или с друга характеристика от аналоговия хибрид, появил се на пазара в предишни години.

През 2020 г. например Кортева внедрява нова генерация хибриди царевици. Това, което ги отличава от предлаганите до 2019 г. хибриди е, че те са с нови родителски линии, от които са взети най-добрите качества. Вторият голям плюс на новата генерация хибриди, особено на тези, които са от групата Optimum® AQUAmax® , е способността им да могат да се опрашват и оплождат до плюс 38 градуса при досегашните хибриди до 36-37 градуса. „Тази разлика от 1 градус в повече, е много важна, защото за някои хибриди е критична“, поясни Иван Дражев. Третото качество на тазгодишната селекция е, че при повечето хибриди царевица е по-ниска и по-стабилна, не се пречупва, а кочанът е разположен по-високо – на 1,00-1,20 метра.

Проблемът е, че три от новите хибриди вече са продадени. Свършили са още в края на януари. „Ние винаги казваме на земеделците: Поръчайте по-рано, за да си получите семената. Който чака последният момент, няма да има. Но винаги има такива, които закъсняват“, обобщи специалистът.

Затова сега дистрибуторите препоръчват аналогови хибриди от предходни години, които дават достатъчно високи добиви. От Optimum® AQUAmax®  хибридите Иван Дражев препоръчва Р9241 и Р9415 от ФАО 300, а от ФАО 400 –  Р0023, Р9903 и Р0216. Има и други много добри хибриди, които не са AQUAmax® като Р9757, Р9978, Р9363 с висок добивен потенциал.

Площите с царевица растат, тази година ще стигнат 5 млн. дка

„Винаги казвам, че един земеделец трябва да гледа минимум два, а по възможност и три хибрида, и те да не са от една и съща група на зрелост, за да може да ги прибира постепенно. Това е основно правило“, отбеляза той.

По негова преценка в последните две години (2018/2019 г.) царевицата определено е най-рентабилната култура за земеделците като съотношение приходи/разходи. Това се потвърждава и от статистиката. „Ако през 2017 г. царевицата беше 4 млн. – 4,1 млн. дка, през 2018- 4,3-4,4 млн. дка, през 2019 г. площите и скочиха на 4,8 млн. дка. За 2020 г. очаквам царевицата да достигне 5 млн. дка“, прогнозира Иван Дражев. И веднага сравни:  През 1990 г. царевицата заемаше 6,5-7 млн. дка, а слънчогледът беше 3-3,5 млн. дка.“

При слънчогледа се търсят високоолеинови хибриди

Слънчогледовите хибриди на Кортева-Пионер все още не са напълно изчерпани в складовете. От високоолеиновите хибриди все още има на разположение Р64НЕ133, другите са свършили.

В момента, според наблюденията на Иван Дражев, има голямото търсене на високоолеинови слънчогледи. „Причината е, че според експерти високоолеиновото олио е много по-полезно и здравословно от линоловото олио“, поясни той. Но има и нещо друго. В Европа са взели решение да започнат да ограничават употребата на палмовото олио в хранителната индустрия, което заема 70% от растителните масла, които се ползват. То е най-евтино, защото разходите за производство са най-малки и рентабилността най-висока. Основно се внася от Индонезия, която е най-големият производител. Но, според решението на ЕК, през 2030 потреблението на палмово олио трябва да бъде нулево. Отсъствието на палмово масло трябва да се компенсира със слънчогледово, рапично, соево и царевично. От тези 4 култури най-евтиното производство е на слънчогледа и най-голяма рентабилност има пак при него. „Тоест, слънчогледът има бъдеще“, убеден е Иван Дражев.

„Ако преди 5 години във Франция 80% от слънчогледовите посеви бяха с линолови хибриди, а 20% с високоолеинови, сега е обратно. У нас през 2019 г. към изкупната цена на високоолеиновия слънчоглед рафинериите  даваха допълнителен бонус – между 30 и 80 лв/тон, откъдето се  провокира интересът към високоолеиновите хибриди“, обясни маркетинг мениджъра.

Високоолеиновите хибриди се отглеждат като линоловите слънчогледи. Единствената особеност е, че трябва да има пространствена изолация между двата типа слънчогледи не по-малко от 200 метра, най-добре 300 м, за да не се получи кръстосано опрашване. Втората възможност е да се засеят хибриди в различни групи на зрялост, така че да се разминат периодите им на цъфтеж и не се получи кръстосано опрашване. Иначе, добивните потенциали на линоловите и високоолеиновите хибриди са еднакви, добави Иван Дражев.

Leave a Comment