Птичият грип събира утре в Раковски фермери, ветеринари, транспортьори

70 птицевъдни стопанства са в 10-километровите предпазни зони около 3-те огнища в област Пловдив

25022020-02-000На проведеното заседание на Областната епизоотична комисия (ОЕК) днес, 25 февруари, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков докладва информация за обявени 3 огнища на Инфлуенца А(птичи грип) по птиците в животновъдни обекти в област Пловдив. Те са в гр.Раковски, община Раковски, с.Трилистник, община Марица, и с.Пъдарско, община Брезово.

Засегнатите и контактни птици се умъртвяват по хуманен начин и се обезвреждат.  Около обектите са определени 3 км предпазни зони и 10 км наблюдавани зони, които обхващат към 70 ферми за птици. Това съобщи председателят на комисията и заместник-областен управител инж. Димитър Керин.

ОБДХ организира утре, 26 февруари, от 10:00 в читалището на гр. Раковски, среща със собственици на животновъдни обекти за птици от област Пловдив и от съседната област Стара Загора,  ветеринарни лекари, оператори на кланици за птици и представители на фирмите за транспорт на живи птици.  Ще се обсъдят досегашните предприети мерки за ограничаване на разпространението на заболяването Инфлуенца А(грип) по птиците, както и ще се набележат допълнителни такива.

 

Leave a Comment