Бойко Борисов: НОИ може да бъде източен, когато и у нас се разпространи коронавирусът

Ще бъде предложено на работодателите да изплащат първи 3 дни от болничните, а другите 11 да се покриват от държавната осигурителна каса

Бойко Борисов в Народното събраниеБойко Борисов предупреди днес в Народното събрание, че при една разрастваща се епидемия на коронавируса, ако броят на българите в болнични заради карантинния период от 14 дни, нарасне на 50, 100, 200 хиляди, бюджетът на НОИ ще се изпразни. „Видяхте САЩ  считат, че 2,5 милиарда долара на президента Тръмп са му малко“, добави той.

Според министър-председателя навлизането на коронавируса в България няма да ни се размине. Същото предположи днес и Главният държавен инспектор доктор Ангел Кунчев, който прогнозира, че „няма да избегнем вноса на коронавируса“. Той се аргументира с факта, че вече има първи заразени в съседните ни държави – в Хърватия има двама, в Северна Македония и в Гърция има по един – вносът на вируса е неминуем и у нас.

Премиерът заяви в парламента, че ще предложи работодателите да плащат първите три дни от болничните, а останалите 11 да са от НОИ.

„Сега действащият нормативен акт е първите три дни се плащат от работодателя, другите 11 трябва да се поемат от НОИ. И това ще е моето предложение към здравният министър“, каза премиерът.

„Все пак, когато взимаме някакви решения, като парламентарна република да мислим, че и след нас управляващите ще имат нужда от средства“, каза още Бойко Борисов.

Leave a Comment