Честита Баба Марта!

Честита Баба Марта! 

Нашият първомартенски кът

Нашият първомартенски кът

Когато най-после календарът отметне февруари и покаже първия мартенски ден, идва усещането за най-прекрасната пролетна енергия на земята. Тя е тази, която кара птиците да чуруликат рано-рано като деца, развълнувани, че ще ги водят на цирк. В него вятърът ще удря барабани, времето ще покаже най-големия си фокус да накара семената на тревите да пробият земята, дръвчетата да цъфнат, пчелите да литнат, мечките да се събудят, планината да се раззелени. Това е месецът, в който дори и на старците отново им

Снимка от вчера: Цъфнала кайсия

Снимка от вчера: Цъфнала кайсия

се иска да преживеят поне още една година на чудния припек на слънцето.

Затова честит Първи март – хладен, дъждовен, ветровит, но все по-пролетен!

Днес е и Сирни Заговезни – Ден на прошката! Обичайният поздрав е „Прости – Простено“. Прошка искат първо младите от по-възрастните и обратно, защото няма безгрешни хора.

По традиция днес кукери ще гонят злото и болестите

По традиция днес кукери ще гонят злото и болестите

Сирни заговезни винаги е точно седем седмици преди Великден, който тази година е на 19 април за православните християни и на 12 април за католическите. След днешния ден започват най-дългите и пречистващи Великденски пости, при които от храната се изключват всички храни с животински произход.

За трапезата днес се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прави се и хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

 

Leave a Comment