От днес започват Великите пости

постиВеликденският пост започва от днес, 2 март. Той е най-строгият и продължителен пост през годината и продължава до Великден, който е на 19 април. Постът напомня за 40-дневния престой  на Иисус Христос в пустинята и чрез него Църквата приканва християните да пречистят телата и душите си преди да посрещнат празника на Възкресението.

Здравословният ефект от тези пости е изключително добър. Когато от трапезата изчезнат месото, млечните продукти и яйцата, организмът се обновява. Пречистването с лека, еднородна храна има магическо действие. Отстраняват се излишните белтъчини и токсичните натрупвания в тялото. Организмът се прочиства на клетъчни ниво и се освобождава от множество здравословни проблеми.

По време на постите биосинтезът се усилва и човек започва да усеща прилив на енергия. Това е съвсем естествено, тъй като когато „задръстеният“ организъм е вече прочистен, много по-лесно започват да се усвояват полезните съставки от поетата храна. Витамините, минералите и други жизненоважни компоненти се абсорбират по-ефективно и пълноценно. Подобряват се сънят и обмяната на веществата, паметта се засилва, дори доброто настроение се завръща. Причината е, че постът влияе и на хормонално ниво.

Един от безспорните резултати след постене е намаляване на телесното тегло. Точно заради това много хора избират поста като алтернативен вариант на диетата , тъй като е ефективен и здравословен начин да влязат във форма.

ПРАВИЛАТА НА ПОСТА

През целия пост риба се разрешава два пъти – на Благовещение, което е на 25 март и на Връбница (Цветница) – 12 април. Ето как започва и продължава постът след Сирни заговезни:

Първа седмица * От понеделник до събота включително – строг пост
(растителна храна без олио и вино)
В събота, 7 март (Тодоровден), се взема Св. Причастие.
Втора седмица Сряда и петък – строг пост. 
Събота и неделя – олио и вино.
Трета седмица От понеделник до петък включително – строг пост. 
Събота и неделя – олио и вино.
 На Благовещение се разрешава и риба.
Четвърта седмица Както втората
Пета седмица Както втората
Шеста седмица Както втората В събота (Връбница) – риба, хайвер или други безгръбначни животни.
Страстна седмица От понеделник до събота включително –строг пост. Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.

Оказва се, че има много, много храни, които могат да разнообразят ограниченията на поста. Освен ядките и плодовете, можете да подготвите различни салати от листни зеленчуци – марули, спанак, зелен лук, рукола и други. А също така от традиционните краставици и домати, от различни видове зеле, цвекло, репи.

Картофи, фасул, нахут, леща, ориз, макарони, варено жито, хляб и мед, тиквеник (когато олиото е разрешено) – възможностите не са една и две. В магазините за здравословни храни със сигурност могат да предложат и други идеи.

Отказът от блажно всъщност не е най-важното в постите. Църквата съветва заедно с постенето да се примирим с враговете си, като им простим от сърце. Да бъдем милостиви, да не завиждаме, да не осъждаме, да бъдем смирени. И нещо много необходимо – да се радваме на живота и да сме щастливи, че сме в него.

 

Leave a Comment