ЕК ще стимулира увеличаването на биологичните стопанства, здравословното хранене и промени в животновъдството

Стратегията „От фермата до вилицата“ ще бъде публикувана в края на март
биологично земеделие

Дискусията за биологичното земеделие – е нета на ЕК

Освен намаляване на химическите торове и пестициди в дългосрочен аспект, Европейската комисия смята да постави още три цели в новата си водеща хранителна политика, разкрива електронното издание Euroactiv.com

Трите нови цели са свързани с намаляване на употребата на антимикробни средства за отглеждани животни, увеличаване на използваната площ на ЕС за биологично земеделие, и мерки срещу затлъстяването, съгласно проект на предстоящата стратегия на Комисията „Farm to Fork“ („От фермата до вилицата“).

Очаква се Стратегията на ЕК да бъде публикувана в края на март.

Стратегията F2F ще бъде посветена на повишаване на устойчивостта на селскостопанските практики и ще включва нова интегрирана политика в областта на храните.

Въпреки че на този етап все още не са посочени точни цифри, пет от целите са изрично определени в проекта, което дава представа за намеренията на изпълнителната власт на ЕС.

Първата цел, вече обявена на няколко пъти от комисаря по здравеопазване Стела Кириакидес, включва намаляване на употребата и риска от синтетични химически пестициди с определен процент между 2017 и 2030 година.

За да постигне целта за намаляване на пестицидите, Комисията обмисля да направи ново законодателно предложение за подобряване прилагането на интегрираното управление на вредителите (IPM).

Органично фермерство

Увеличаването на площите, заети от биологичното земеделие, е втората цел, определена в проекта на стратегията за F2F. Тя трябва да бъде постигната чрез комбинация от мерки, включително начини за стимулиране на търсенето на биологични продукти.

През декември миналата година комисарят по земеделието Войчеховски заяви, че „потреблението е основната бариера за развитието на биологичното земеделие в Европа“ и че проблемът е в пазара, на ниво търговия на дребно.

5-годишен план ще включва подкрепа за земеделските стопани за преминаване към биологично земеделие, както и мерки за подпомагане на съществуващите стопанства.

Наред с насърчаването на биологичното земеделие, Комисията ще подкрепи „по-голямото усвояване“ на устойчиви практики, като прецизно земеделие, агроекология и агро-горско стопанство.

Третата и четвъртата цел са насочена към намаляване на антимикробните продукти за отглеждани животни и за намаляване на торовете.

Общата селскостопанска политика (ОСП) ще играе роля за постигането на тези цели, тъй като националните стратегически планове, които ще се прилагат след 2020 г., вече трябва да съответстват на политиките на ЕС относно пестициди, торове и антибиотици.

Най-новото: Мерки за отслабване на европейците

Петата и най-новата цел, изброена в проекта на F2F, цели да обърне назад тенденцията към увеличаване броя на европейците с наднормено тегло до 2030 г.

Търговците на дребно невинаги правят здравословната опция най-лесна за потребителите, посочва Комисията в проекта на F2F.

За да се даде възможност на потребителите да правят правилен избор на храни, изпълнителната власт на ЕС ще внесе законодателно предложение за хармонизиране на етикетите за хранителните стойности върху опаковки.

Новото предложение за етикетиране на храните ще определи хранителни профили, за да се ограничи употребата на храни с високо съдържание на мазнини, захар или сол, но също така ще се изисква указание за произход за определени хранителни продукти.

Комисията също така подчертава, че нискокачествените диети допринасят за нарастващата честота на незаразните заболявания, включително някои видове рак.

Животновъдството

Друга цел на стратегията е да намали въглеродния отпечатък, замърсяването на водите и метановите емисии от животновъдството чрез насърчаване на иновативни фуражни добавки.

За да подкрепи тази промяна, Комисията иска да стимулира производството и използването на устойчиви нови източници на протеини, като водорасли или насекоми.

По отношение на хранителните отпадъци ще бъдат стартирани проучвания занамаляване степента на загуба на храна на ниво ферма.

Холандското правителство предложи разширяване на списъка с продукти, които не се нуждаят от отбелязване на дата на годност, за да се намалят хранителните отпадъци, докато във Франция коалиция от хранителни компании призова за нови мерки, за да се избегне объркването между етикирането на датите „годно до“ и „най-добро до“.

Leave a Comment