БАСФ представи реални решения в растителната защита при житни пред 350 земеделци

Компанията ще предложи продуктите си на препоръчителни изгодни цени

Ваня ГорчеваПред 350 земеделци екипът на БАСФ България – Решения в земеделието представи своите ключови продукти и решения за „Добив Плюс за Приход Плюс“ в хотелския спа комплекс „Старосел“.

Ваня Горчева, Мениджър за България и Регион Запад, се обърна към земеделците с думите, че промените в климата, новата Обща селскостопанска политика и регулаторният натиск върху растителната защита са трите нови предизвикателства пред отрасъла. Специално за растителната защита, тя отбеляза, че в периода 2018-2019 г. Европейската комисия (ЕК) е забранила 28 активни вещества, с които се произвеждат 146 търговски продукта. През 2020-2021 г. предстои да попаднат под забрана още 18 активни вещества (въпреки че е възможно ЕК да се забави в решенията си). Така на практика 60-70% от наложените вече фунгициди при житни култури ще бъдат забранени не днес и утре, а в обозримо бъдеще. Разбира се, ще навлязат нови продукти и химическата индустрия активно работи по разработването им. Например през 2021 г. на българския пазар ще се предлага най-новият триазол на БАСФ, който тази година ще бъде лансиран в Германия, Франция и Великобритания.

В същото време прогнози до 2080 г. за влиянието на климатичните промени върху селскостопанските добиви носят оптимизъм – за някои северни райони в света добивите ще се увеличат до 25%, за България – от 5 до 10%.

„В тази динамична ситуация, в която много продукти за растителна защита ще бъдат заменени, започваме с проект „Реални Резултати в Реални Условия“. Ще работим в три основни направления – внедряване на нови фунгициди и нови технологии и практики, хербицидна борба за контрол на трудните плевели, нова генетика семена в рапица и слънчоглед“, информира Ваня Горчева. „На проекта „Реални резултати в Реални условия“ ще отделим много сериозно внимание през тази година. Предлагам всеки един от вас, ако има интересни резултати, да ни предостави информацията и ние ще я публикуваме във Фейсбук страницата ни: BASF Решения в земеделието.“

Фунгициди, дози и реални резултати на полето

Приаксор тръгна от стопанства с качествено земеделие, доказа предимствата си на практика и достигна 1,2 млн. дка само за две години“. С този продукт, определен от БАСФ като „Бъдещето днес“, търговският мениджър Мария Неделчева избра да започне презентацията на ключовите фунгициди на компанията. Приаксор е иновативна комбинация от двете най-нови активни вещества, които осигуряват дълга защита от болести, включително и защита на новия прираст. Те предпазват, но също и лекуват. Подобряват физиологията на растенията за постигане на пълния им добивен потенциал.

Как се справя Приаксор на полето?

Отговорът бе илюстриран със снимка на посев от Северна България, пострадал от кафява ръжда в края на април. След бързо третиране с Приаксор, 21 дни по-късно ръждата се е превърнала в малки бели точки. Продуктът е приложен в доза 75 мл/дка при поле от 800 дка. Измереният добив там след жътва е бил 803 кг/дка.

Вторият пример е от района на Дулово, където Приаксор е приложен превантивно два пъти. Първият път във фаза братене в доза 70 мл/дка, вторият във фаза изкласяване със 75 мл/дка. Средният добив, постигнат от третираните 3000 дка пшеница, е бил 840 кг.

Третият казус е от района на Южна България – с. Каменец, Ямболско. Тук земеделецът е третирал целия посев първо с  Дует Ултра. Поради стресови климатични фактори пшеницата е реагирала с физиологични петна. Извършено е второ третиране с Приаксор, след което петната изчезнали, благодарение на физиологичния ефект на продукта.

„Обръщали ли сте внимание как изглеждат житните посеви, третирани с Диамант Макс, седмица-две преди жътва? Златисти! Без никакви чернилки, които са характерни особено след преваляване“, обърна внимание търговският мениджър. Мария Неделчева не пропусна да попита фермерите наистина ли някои от тях смятат, че могат да заменят фунгицида Диамант Макс с генеричен азоксистробин и генеричен триазол на цена 3,50 лв/дка? „С цялото ми уважение към хората, които го правят, бих им задала въпроса: Мислите ли, че като направите тази смес получавате Диамант Макс? Това ми прилича да си сглобим автомобил от различни части и да кажем

„Ура! Направихме си Ауди!“

Тя показа класически пример от района на Велико Търново, където е приложена комбинация от двете генерични активни вещества при поява на кафява ръжда. Резултатът е бил нулев. Когато има силен натиск на заболяване, няма начин генеричната комбинация да го издържи, така че да се получи силния отговор, който би дал оригиналният готов продукт.

Легендите в триазоловата трупа на БАСФ фунгицидите – Капало, Танго Супер и Дует Ултра вече 6 години се прилагат на повече от 5 милиона декара. А това, само по себе си, говори много за тях.

Специално за Капало – еталон за дълга защита, борба с брашнеста мана и помощник в борбата с кореново гниене, Мария Неделчева даде реален пример с ечемик в област Плевен. Част от посева е бил третиран на 17 април с Капало, друга част с  генерична комбинация. 15 дни по-късно се вижда сериозно нападение на брашнеста мана в площите с генеричната комбинация.

От БАСФ маркираха и новия продукт на базата на активното вещество Метрафенон – Флексити, който ще влезе в употреба от тази година. Флексити може да се прилага при брашнеста мана и в помощ за борба срещу кореново гниене.

Два варианта за интензивна технология

БАСФ предлага два варианта за интензивна технология. Приаксор или Капало при първо третиране е добър и сигурен избор, особено когато през есента е установена ръжда (както е в Североизточна България). Приаксор в 75 мл/дка или Капало в 100 мл/дка са сигурно решение в края на март – началото на април. Като второ третиране може да се приложат Диамант Макс в 120 мл/дка или Приаксор в 75 мл/дка. При комбинацията Приаксор-Диамант Макс освен фунгициден ефект, за посевите ще има и физиологичен ефект във фаза братене/вретенене и при изкласяване. Танго Супер и Дует Ултра също ще ги има на пазара.

Доказано в Централна и Източна Европа: Систива увеличава добивите

IMG_7788Когато при пшеница земеделците избират уникалния фунгицид на БАСФ за третиране на семена – Систива, в доза 75 мл/100 кг семе, имат опазени посеви от болести през есента, по-добра физиология на посева и могат да изместят по-късно първото третиране, както и да използват по-икономичен фунгицид в по-икономична доза. Като втори фунгицид могат да използват Приаксор в доза 75 мл/дка. Ако Систива е приложена в доза 100-150 мл/100 кг семена,  може да се пропусне първо третиране и да се направи едно единствено третиране във вегетация, някъде около появата на флагов лист. При ечемик категорично дозата е 75 мл/дка с едно фунгицидно третиране с Приаксор, което решава проблемите със заболяванията при ечемика, включително и с мрежестите петна, описа накратко технологията при Систива Мария Неделчева.

Опити със Систива, направени в различни държави от Централна и Източна Европа представи техническият мениджър за България и Регион Запад Тодор Евтимов.

В Унгария сравняването на Систива със стандартен обеззаразител генерира близо 6% по-висок добив при пшеница, което е около 30 кг/дка. При ечемика разликата е по-осезаема – около 100 кг/дка. В Румъния резултатите са идентични – средно 7% повече пшеница при третирани със Систива семена и 11% повече ечемик. Чехия, Полша, Словакия прилагат Систива на 150 мл и разликата е почти 70 кг. В Турция при третиране на пшенични семена със Систива и без никакви други фунгициди през вегетацията, добивите са с 50 кг повече, а при ечемик – със 70 кг. Наблюденията за Централна и Източна Европа са установили, че Систива увеличава добивите от пшеница с 6 до 9%, а от ечемик с 9 до 13%.

Решения срещу плевели: Биатлон 4D и Палас

Новият Биатлон 4D за борба с широколистните плевели във всички житни култури, приложен на повече от 4 млн. дка през 2019 г., контролира трудни плевели, в които други хербициди се провалят. През последните години качеството на хербицидите започна да се определя от това доколко те контролират лепка, мак, великденче, подрумче, мъртва коприва, здравец и други трудни плевели, посочи Цветан Личев, регионален мениджър на Западна и централна Северна България. През последните 10 години употребата на някои хербициди е в основата на намножаването на трудните плевели. Това се дължи на ниската ефикасност на тези продукти, съобщи Личев. Биатлон 4D обаче категорично се справя с тях.

Цветан Личев показа снимки от реални житни посеви, в които великденчето доминира. Биатлон 4D приложен в доза 4,5 гр/дка е 100% безкомпромисен към великденчето 25 дни след третиране. Резултатът от Биатлон 4D е отличен и срещу полски мак, лепка, самосевка от Clearfield рапица, и при много други широколистни плевели.

Друга комбинация – Биатлон 4D заедно с Палас – на полета със смесено заплевеляване с житни плевели, напълно унищожава конкурентите. Силата на Биатлон 4D е в комбинацията на активните вещества и аджуванта Деш, който спомага за навлизането им в плевелите.

Биатлон 4D може да се прилага в много широк прозорец както на база култури, така и на база плевели. Той действа също така и в много широк температурен диапазон. Хубавото е, че Биатлон 4D може да се смеси с всички познати продукти, добави Цветан Личев.

Когато има широколистно заплевеляване отговорът е Биатлон 4D. Когато има смесено заплевеляване решението е Палас. Медакс Топ може да се използва като растежен регулатор в случаите, когато има пшеница или ечемик, склонни към полягане.

Промоции

Ваня Горчева информира, че през тази година БАСФ ще предлага на препоръчителни цени своите продукти. „Дистрибуторските фирми не са задължени да продават на тези цени, това ще зависи от договорката им с Вас“, отбеляза тя.

Препоръчителните цени са: Капало – 3,99 лв./дка в доза 100 мл/дка; Приаксор – 4,35 лв./дка с препоръчителна доза 75 мл/дка; Диамант Макс 4,50 лв./дка при 120 мл/дка; Биатлон и Палас и тази година ще бъдат на много добри конкурентни цени.

„Обърнете внимание, че иновативната ни технология Капало и Приаксор, заедно с Биатлон 4D са под 10лв“, посъветва Мениджър на БАСФ за България и Регион Запад.

Ваня Горчева, БАСФ

Leave a Comment