Нова висококачествена генетика слънчоглед на българския пазар

Четири вида хибриди предлага БАСФ заедно с промоцията: Купете 8 торби, ние ще ви подарим още 2

След успешния старт на рапичните хибриди от линията ИнВигор, БАСФ излиза на пазара и с четири хибрида висококачествена генетика слънчоглед.

Представи ги Ивайло Бочев – Кроп мениджър Растителна защита и Семена, Маслодайни култури и ключови клиенти, който избра да работи в БАСФ след 10 години, прекарани във водеща семенарска компания.

Бочев информира, че тази година БАСФ ще предложи на родния пазар 4 хибрида слънчоглед. Три от тях са в технологията Clearfield Plus, единият е Clearfield. Изборът на тези хибриди е направен след много консултации и посещения на полетата, за да е сигурно, че именно това са хибридите, които са подходящи за българските земеделци на север и на юг от Стара планина.

Clearfield Plus хибридът Лорис е бил засят експериментално в Шуменско и Разградско и е потвърдил качествата в характеристиките си на българска земя. Той е средноранен хибрид с изключително висок потенциал за постигане на маслено съдържание. В направените опити с него в последните две години този хибрид дава с 1,5 до 2% по-висока масленост от хибриди, които са доста популярни из българските полета. „Лорис“ е подходящ за широко позициониране и може да се отглежда както в Северна, така и в Южна България. Резултатите са 300-430 кг/дка реални добиви. На полето е имало и по-високи резултати, до 460-470 кг. Потенциалът за масленост е 52-53%. Затова слоганът на Лорис е „Маслото тежи“.

Clearfield Plus хибридът Акордис е средно ранен интензивен хибрид. Той изисква по-богати почви и повече торене. Подходящ е за Северна България, а в Южна може да се отглежда в Старозагорско, Карнобатско, Бургаско. Възможно е хибридът да се заложи и на по-бедни почви, но тогава няма да развие пълния си потенциал. Резултатите, които е дал, са почти 400 кг/дка в района на Ямбол. Потенциалът му за масленост е с една идея по-висок от този на Лорис.

Clearfield Plus хибридът Дракарис е ранен хибрид, който основно ще бъде позициониран в Южна България, поради честото съчетание на недостатъчна влага и суховеи. Подходящ е за районите на Ямбол, Пазарджик, Пловдив, София.  Вегетацията му е скъсена и затова е подходящ и за втора култура, при която се получават повече от задоволителни резултати – 100 и повече от 100 кг/дка.  Тенденцията за отглеждане на слънчогледа като втора култура все повече се разпространява в България, отбеляза Ивайло Бочев.

Clearfield хибридът Колорис се препоръчва за условията на Южна България. Характеризира се с много добро опрашване при стресови условия, които се случват доста често в южните части на страната. Маслеността му е 45-55%, а добивите 310-367 кг/дка.

Ивайло Бочев

Ивайло Бочев не пропусна да отбележи и качествата на хибридите рапица от линията ИнВигор, които не малка част от присъстващите земеделци вече са засели в края на миналото лято. „Неслучайно хибридите се казват ИнВигор. Тяхната висока жизненост и силно първоначално развитие са много важни заради неблагоприятните за рапицата климатични промени през есента – засушаванията. Голямо предимство е хибридите да притежават „вигор ефекта“, тъй като рапицата залага 60-70% от добивния си потенциал през есента. Заедно с Вас ще наблюдаваме нашите продукти на полето, и съм сигурен, че феновете на ИнВигор семената ще стават все повече и повече“, оптимистично завърши Ивайло Бочев.

Ивайло Бочев обяви и промоцията за новите хибриди: Към всеки закупени 8 торби от хибридите Лорис, Колорис или Акордис се добавят две безплатно.

Препоръчителните цени са: Лорис – 299 лв./торба, Колорис – 289 лв./торба, Акордис – 319 лв./торба, Дракарис – 259 лева/торба. Семената са с много добра кълняемост и тегло на торбата.

Leave a Comment